Yasmin Levy revine duminică în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariţie artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internaţional "George Enescu" de la Bucureşti. Artista din Israel va susţine un concert la Sala Palatului alături de chitaristul ei şi Orchestra Metropolitană Bucureşti formată din peste 80 de artişti, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.
Cu stilul ei distinct şi emoţionant, Yasmin Levy aduce o nouă interpretare cântecului medieval iudeo-spaniol (ladino), încorporând sunete de flamenco andaluz şi muzică tradiţională turcească, precum şi combinând instrumente precum darbuka, oud, vioara, violoncel şi pian. "Levy este una dintre cele mai bune cântareţe din Orientul Mijlociu, artista meritând recunoaştere la nivel global", scrie The Guardian.
"Vin din Israel pentru a cânta muzica Sephardy, cea a evreilor care locuiau în Spania înainte de anul 1492, anul în care au fost obligaţi să părăseasca teritoriul iberic. Textul acestor cântece este în ladino, spaniola veche vorbită acum mai bine de cinci veacuri în care apar însă şi influenţe din alte limbi. În plus sunt mândră să combin cele două culturi, ladino şi flamenco, amestecând în acelaşi timp influenţe din Orientul Mijlociu. Pornesc o călătorie muzicală veche de 500 de ani, ducând ladino în Andaluzia şi amestecându-l cu flamenco, stilul care încă poartă amintirile muzicale ale vechii lumi maure şi evrei-spaniole cu sunetul lumii arabe. Într-un fel, este o „reconciliere muzicală” a istoriei”, declara Yasmin Levy, potrivit Agerpres.ro.
Născută în 1975, Yasmin Levy este o artistă internaţională de origine evreiască sefardă. A debutat discografic in 2000, obţinând încă de la început recunoaştere în showbiz. Părinţii ei erau imigranţi din Turcia. Regretatul ei tată, Yitzhak Isaac Levy a fost compozitor şi hazzan (cantor), precum şi un cercetător pionier în istoria muzicii şi culturii ladino a evreilor spanioli şi a diasporei acestora, fiind editor al revistei în limba ladino, Aki Yerushalayim.
O carieră cu opt albume muzicale în ladino, spaniolă şi ebraică, toate aflate în topurile internaţionale
Albumul ei de debut, „Romance & Yasmin” din 2000, i-a adus o nominalizare la „Cel mai bun deb-utant” la fRoots/ BBC Radio 3 World Music Awards 2005, urmat în 2005 de cel de-al doilea album „La Judería”. Munca lui Levy i-a adus premiul Anna Lindh Euro-Mediterranean Foundation pentru promovarea dialogului intercultural între muzicieni din trei culturi. De asemenea artista este câştigătoarea International Songwriting Competition cu melodia „Me Voy”. De-a lungul carierei sale Yasmin Levy a lansat opt albume muzicale în limba ladino, spaniolă şi ebraică, melodiile sale obţinând peste 120 milioane de vizualizări pe YouTube. Yasmin Levy este şi ambasador al Children for Peace, organizaţie care sprijină copii aflaţi în calea conflictelor din Orientul Mijlociu.
În 2021 remixul melodiei „La Alegria”, a devenit viral, ajungând pe locul 1 în topurile de muzică house, fiind prezent şi în top 50 Global pe Spotify şi top 200 Worldwide Chart, tot pe Spotify. Deşi a fost lansat acum 15 ani, albumul „Manu Suave” este în continuare în topuri. Tot în 2021 albumul a ajuns pe locul 10 în topurile de World Music şi în top Viral 50 pe Spotify. Recent, melodia „Adio Kerida” a ajuns să facă parte din coloana sonoră a serialului „The Club” de pe Netflix.
Biletele pentru spectacolul din 11 decembrie de la Sala Palatului pornesc de la 200 de lei şi pot fi achiziţionate din reţeaua IaBilet.ro.