La urma urmei, primele luni de viata si le va petrece predominant dormind in patut.
Probabil ca stii ca pentru a se evita sindromul mortii subite la bebelusi, de prin anii ’90 incoace, medicii recomanda culcarea pe spate.
Toate bune si frumoase, numai ca in acest fel partea din spate a capului ori cele laterale se vor turti. Numele medical este de plagiocefalie pozitionala.
Situatia devine vizibila de la varsta de 2-3 luni, dar nu te ingrijora, este o deficienta pur cosmetica si nu afecteaza in niciun fel dezvoltarea creierului. Se remediaza prin remodelarea craniului cu ajutorul unor benzi elastice pe care bebelusul le va purta pe timpul noptii.
Pentru a nu ajunge pana acolo, iti recomandam cateva strategii simple, prin care sa-l faci sa-si miste capul si sa nu stea cu el in aceeasi pozitie.
1. Pune-i o jucarie mobila deasupra patului, care sa-i atraga atentia si sa-l determine sa se miste.
2. Lasa-l cateva minute pe zi sa stea pe burtica. Evident, numai supravegheat si NU dupa ce a mancat. Asta il va ajuta sa-si dezvolte muschii gatului.
3. Pune-i un prosop sau altceva sub saltea pentru a o inclina usor si a-l face sa isi schimbe pozitia capului. Nu-i pune prosopul si/sau perna in pat pentru ca se poate sufoca cu ele.
4. Schimba-i seara de seara pozitia in patut sau chiar pozitia patutului prin camera. Bebelusii sunt tipicari si obisnuiesc sa adoarma orientandu-se spre aceleasi repere din camera. Daca ii schimbi raportarea la repere, ii schimbi si pozitia corporala si, implicit, pe cea a capului.