Categorie elementara: pamant
Mod de exprimare: rece, uscat
Mod vibratoriu: cardinal
Gen: feminin
Tip: nocturn
Temperament: melancolic
Anatomic: genunchi, pielea (cu Saturn si Venus), glandele sebacee, oasele, unghiile, cuticulele (impreuna cu Saturn), dintii (impreuna cu semnul Berbecului si al Taurului).
Muschi: ligamentul patellar si popliteus.
Artere: iliaca si o parte din cea ileo-popliteala.
Vene: poplitea si savena exterioara
Oase: genunchiul (patella), rotula, epicondilul median si condilul medial
Boli: dislocari de oase, julituri, taieturi, zgarieturi, reumatism, urticarie, carii dentare, permanenta stare de frig, artrita, gonartroza, coxartroza, boli dermatologice cum sunt neurodermitele si dermatitele de contact, fracturi, lepra, surditate, intepenirea articulatiilor, osteoporoza, asteopenie, probleme de asimilare a calciului.
Endocrin: paratiroidele (alaturi de Varsator), splina, lobul anterior al hipofizei.
Sare: Calcarea Phosphorica
Capricornul este ultimul semn al tetradei cardinale, guvernat de Saturn. Ca semn cardinal este asociat cu planificarea si materializarea sistematica a proiectelor pe termen lung. Fiinta simbolizata jumatate peste - jumatate capra este o combinatie interesanta.
Din punct de vedere anatomic, Capricornul raspunde de sistemul osos si, in particular, de genunchi, de dinti, de unghii, de par.
Combinatiile elementelor de Pamant concentreaza influenta lui Saturn si face ca semnul sa fie cel mai disciplinat si mai plin de resurse dintre semnele de pamant. Dar teama sustinuta poate bloca motivatiile Capricornului generand o atitudine de deferenta, aspectul de om tacut, retras si solidar si care in particular de fapt este un om ranit. Ca si celelalte semne de pamant si Capricornul sufera de depresie si melancolie. Emotiile acestuia sunt rareori vizibile sau facute publice, iar in particular te copleseste cu instinctul de conservare si grija excesiva. Toate acestea pot duce la probleme de sanatate serioase daca nu invata sa vorbeasca despre problemele lui. Daca nu vorbeste despre sentimentele lui intruneste toate conditiile sa-si imbolnaveasca bila (fierea). Capricornii pot fi pusi la pamant de pietrele la fiere, impropriu spus, pentru ca acestea sunt destul de moi, care sunt rezultatul acizilor grasi pe care ii secreta fierea. Simptomele crizei de fiere se aseamana adesea cu debutul crizei cardiace care poate fi perceputa ca o arsura la mijlocul pieptului ce se propaga apoi cu repeziciune in intreg corpul.
O alta slabiciune a Capricornilor sunt genunchii. Cand vor sa se ridice sau sa se aseze, genunchii lor trosnesc si pocnesc incat celor din jur li se pare amuzant, dar nu este deloc asa. Multi Capricorni au probleme cu gonartroza si pot suferi interventii chirurgicale la nivelul acestora. De asemenea, pot avea in zona genunchilor mai multe cicatrici, lovituri, taieturi sau julituri decat in orice alta zona a corpului. Inotul sau calaria ar fi ideale, daca nu cumva le place sa se plimbe.
Oasele sunt sensibile la fracturi si dislocari. Osteoporoza, osteopenia, pierderile de calciu si imposibilitatea fixarii vitaminei D in oase, stau sub semnul Capricornului si a unui Saturn prost aspectat.
Apoi tulburarile digestive, problemele metabolice la care se adauga predispozitia innascuta spre bolile de piele, dermatite, eczeme, psoriazis, sensibila la eruptii, acneea, de exemplu, infectii si descuamari, ca si beineinteles, reumatismele de tot felul, de la artroze la poliartrite. De asemenea, retinerea apei in organism este pusa tot pe seama Capricornului prin polaritate cu perechea sa astrala, Racul.