Dar ce te faci cand ai completat tabelul de cheltuieli cu cea mai mare atentie, renuntand (cu greu!) la sandalele pe care tocmai le-ai zarit intr-o vitrina, sau la rochita din ultima revista pentru femei? Dificil, mai ales ca jobul tau impune anumite standarde de tinuta, si poti privi lucrurile din punct de vedere… investitional. Practic, ai avea nevoie doar de un mic surplus pentru o perioada scurta, o suma de bani la dispozitia ta, pe care sa o poti returna apoi in functie de utilizarea bugetului si a oportunitatilor ulterioare. Mai clar: solutia e simpla, si se numeste card de credit.
"Da, dar are dobanzi mari, si mai e si periculos, e tentant sa cheltui dupa bunul plac, problema apare la returnarea sumelor cheltuite", spune marea majoritate a doamnelor cu care ma stat de vorba.
Nimic mai fals. Cardul de credit este in primul rand un instrument de plata foarte flexibil, singurul care iti ofera posibilitatea de a reutiliza sumele rambursate. Exista intodeauna o suma minima ce trebuie achitata, dar cuantumul acesteia este foarte mic, variind intre 5 si 10% din suma cheltuita.
Sa luam un exemplu: ai obtinut un card cu o limita de 3000 de lei, si tocmai ai realizat ca nu mai ai banii necesari pentru ultima transa saptamanala de cumparaturi la supermarket. Poti plati cu cardul tau totalul de aproximativ 600 de lei. Daca returnezi intreaga suma de 600 de lei la prima leafa, in cazul majoritatii cardurilor vei beneficia de o perioada de gratie, si nu vei plati nimic in plus (dobanda). Daca nu poti rambursa tot, e suficient sa achiti intre 30 si 60 de lei la data scadenta, in functie de cardul de credit pe care il ai.
Ce este si mai interesant in exemplul nostru este ca, in cazul in care poti achita, sa zicem, 150 de lei, diferenta intre suma minima de plata si cei 150 poate fi utilizata din nou, daca ai nevoie de ea. Atentie, insa: pentru majoritatea cardurilor de credit, perioada de gratie functioneaza numai in cazul cumparaturilor, a tranzactiilor la comercianti, nu si pentru retragerile de numerar de la bancomat. Si inca ceva: exemplul nostru este unul teoretic, poti afla detaliile despre functionarea cardului tau de la institutia financiara emitenta. Da un telefon si solicita informatii, vei gasi cu siguranta pe cineva gata sa-ti raspunda la intrebari.
Cardul de credit trebuie, in consecinta, privit ca un instrument de plata foarte flexibil, cu rambursare adaptata ritmului nostru, si nu ca un credit. De aici poate aparea confuzia intre dobanda pentru o astfel de finantare si dobanda pentru cardul de credit: cardul trebuie privit ca un ajutor temporar, pe termen scurt. E de asemenea recomandabil sa utilizam cardurile de credit pentru cumparaturi, pentru tranzactii la comerciant, si nu pentru retragerile de numerar de la bancomat. Asa cum stim, in alte tari utilizarea cardului de credit reprezinta principala modalitatea de efectuare a platilor, iar programele de fidelizare care sunt asociate sunt urmarite cu mare atentie de posesoare.
Ne vom obisnui si noi, in Romania, cu acest gen de abordare, dar mai avem nevoie de ceva… atentie acordata informatiilor. Numai asa vom intelege ca avem in portmoneu un prieten mereu dispus sa ne acorde un mic imprumut, chiar si fara dobanda. Totul e sa avem o relatie bazata pe incredere, nu-i asa?