Astfel, specialistii in relatii de cuplu au identificat trei mari categorii de schimbari: din prima categorie fac parte schimbarile in felul de functionare al relatiei, schimbarile cauzate de etapele prin care trec cei doi si, implicit, relatia de cuplu si din cea de-a treia categorie fac parte schimbarile provocate de evenimente din afara cuplului (boala, moartea unui alt membru al familiei, etc). Noi am planuit sa detaliem care sunt pietrele de incercare peste care trece orice cuplu sanatos si cum putem folosi in favoarea noastra aceste momente!
Impactul incercarilor in relatia de cuplu
Ce impact pot avea fiecare dintre aceste incercari intr-un cuplu? Poate cuplul sa devina mai puternic sau, dimpotriva, devine nesigur dupa fiecare eveniment?
Elisabeta Ilie: "Orice schimbare aparuta in cuplu provoaca un cutremur, mai mic sau mai mare, in functie de terenul pe care are loc (de cat de solida este relatia, comunicarea dintre parteneri, sentimente, istoric, etc.) Ceea ce este bine sa stim este urmatorul lucru: ceea ce rezista dupa cutremur este ceva solid."
Cum le gestionezi pentru un impact pozitiv? Psihologul si psihoterapeutul Elisabeta Ilie ne explica!
Distanta : in popor se spune ca ochii care nu se vad, se uita. De cele mai multe ori asa se intampla. Cuplurile care rezista in ciuda distantei sunt cupluri puternice, au un scop comun bine intemeiat pt care accepta distanta; comunica foarte bine chiar si la distanta, au principii de viata in cuplu.
Sarcina: pentru a nu fi probleme este bine ca sarcina sa fie dorita si mai mult decat atat sa fie dorita de ambii parteneri. Este bine sa nu folosim sarcina doar pentru a-l tine pe partener langa noi, sa ne imaginam ca ne va iubi mai mult. Sarcina este bine sa apara dupa ce relatia de cuplu este solida, bazata pe sentimente, respect, comunicare.
Mutatul impreuna: aceasta etapa trebuie sa apara ca o treapta de evolutie in relatia. Este bine sa stim ca fiecare dintre noi se adapteaza diferit la anumite schimbari. Este nevoie de acceptare, intelegere, toleranta din partea ambilor.
Cum folosesti aceste momente de schimbare in cuplu?
Chiar si dupa ce ati trecut cu bine peste fiecare incercare si fiecare moment, e bine sa va intoarceti, din cand in cand, in timp si sa incercati sa recreati acele momente atat de speciale pentru voi, momentele din care e formata fundatia relatiei voastre de cuplu.
Pentru fiecare cuplu exista momente unice care au reprezentat pietre de incercare sau, pur si simplu, mici teste ale dragostei. Iar daca va veti propune ca din timp in timp sa va intoarceti inapoi si sa retraiti impreuna acele momente veti descoperi ca acest lucru va va apropia si va va ingadui sa va ganditi si la momentele care va asteapta.
Daca poti, incearca sa mergeti in locul in care v-ati cunoscut sau in locurile in care ati avut primele intalniri! In functie de povestea fiecaruia dintre voi alegeti locurile in care v-ati tinut prima oara de mana, locul in care ati baut cafeaua aceea groaznica, al carei gust nu il simteati fiindca erati emotionati si indragostiti…
Chiar si asupra unei relatii vechi aceste amintiri ar putea avea efecte miraculoase. Ai chef sa incerci?