Prima impresie e importanta: ea te poate ajuta sa castigi un interviu (sau sa il pierzi), ea e cea care ii face pe functionari si vanzatori mult mai draguti cu tine si tot ea e cea care il poate face pe un necunoscut sa isi piarda capul dupa tine!
Cei mai multi dintre oamenii cu care am discutat in jurul acestui subiect spun ca prima impresie nu ii avantajeaza. Astfel, persoane foarte prietenoase au fost catalogate la prima impresie drept "intepate", oameni timizi au fost considerati "excesiv de zambitori".
Imi place foarte mult felul in care este descrisa puterea primei impresii, intr-un articol din Psychology Today. E o istorioara pe care Bill si Hillary Clinton o povestesc des si care poate fi gasita pe site-ul Casei Albe, la biografia fostei Prime Doamne. Se intampla in 1969, la Yale, in biblioteca universitatii, unde cei doi s-au zarit pentru prima oara. Au inceput sa se uite unul la celalalt, pana cand Hillary a venit direct la el, spunandu-i: "Uite, daca ai de gand sa te tot uiti la mine si eu o sa ma tot uit la tine, mai bine facem cunostinta. Sunt Hillary Rodham. Tu cum te numesti?" Bill Clinton isi aminteste ca a fost atat de uimit, incat nici nu isi mai amintea propriul nume. Iata cum, printr-un simplu gest, Hillary a lasat o impresie atat de puternica incat au ajuns sa scrie impreuna cateva pagini din istoria Americii.
Primele impresii tin si de o anumita surpriza si de o concentrare a emotiilor care ne poate face sa retinem acea impresie si sa o pastram in memorie foarte mult timp. E, daca vreti, o fotografie a persoanei abia cunoscute, fotografie pe care o vom folosi mai tarziu pentru a identifica acea persoana.
Cristina Calarasanu: "La prima vedere, impresia nu este aceea pe care o lasa acea persoana cu adevarat, ci cea pe care vrem sa o vedem. Astfel, daca vezi pe cineva si la prima vedere il cataloghezi drept antipatic, s-ar putea ca acea persoana sa nu fie asa, si tu sa il fi perceput asa din pricina ca nu aveai chef sa cunosti o noua persoana, erai obosit sau te simteai chiar tu antipatic. Este vorba de proiectie."
Acesti oameni, cei care sunt nemultumiti de impresiile facute ar trebui, spune specialistul, sa constientizeze in primul rand felul lor de a fi si sa incerce sa se arate celorlalti in felul in care el cu adevarat.
Sfaturi pentru a face o prima impresie buna. "Nerealiste", spune Cristina Calarasanu. "E bine sa zambesti si sa fii cat mai sociabil ca principii de baza pentru a face o prima impresie favorabila, dar in rest, daca e vorba de a-ti face un calcul si a-ti propune sa nu te emotionezi la un interviu, de exemplu, este deja imposibil. Sigur, tu vei avea grija sa nu pari nervos, dar te va trada ceva pana la urma, pentru ca nu te poti ascunde si controla mereu."
E bine sa analizezi de ce te simti intr-un anume fel si de ce faci o anumita impresie celor din jur. Poti afla care este impresia celor din jur daca analizezi si revezi -dupa fiecare intalnire- totul in cap ca un film si sa iti dai seama cum a decurs intalnirea, care au fost gesturile si privirile celuilalt, care a fost feedback-ul primit. Daca vei face asta periodic vei avea sansa de a intelege care e prima impresie si ce poti modifica.
Stii care sunt persoanele percepute cel mai bine si care ii percep pe ceilalti in mod real? Studiile spun ca persoanele care petrec multa vreme cu alti oameni, socializand. Aveti o tema pentru zilele urmatoare: iesiti in oras si urmariti reactiile celorlalti: ce prima impresie faceti? Sunteti multumite de ea? Astept impresiile voastre!