Nu mi-am dat seama niciodata de forta pe care o au cuvintele mele, de multe ori "urate", decat atunci cand am ajuns, intr-o frumoasa seara, la teatru. O adaptare moderna a unui text clasic (Shakespeare). Eram intr-o loja chiar in fata scenei si, pe la mijlocul piesei, mi-am dat seama ca se intampla ceva cu mine. De fiecare data cand textul folosea cuvinte "grele" -descriind scene de incest, crime, violenta- imi inclestam maxilarul. Mi-am dat seama ca eu, cea care folosea zilnic acele cuvinte, nu le putea "suporta" la fel de bine precum o ceream celor din jurul meu.
V-as spune pana si cat a costat biletul (cu toate ca altcineva a cumparat biletele) si numele piesei, daca nu mi-ar fi teama ca ati percepe piesa ca fiind una proasta si nu ati mai merge la ea. Asa ca nu o voi face. Poate ca frazele si cuvintele care mie mi-au incordat maxilarul nu sunt decat cuvinte puternice. Am vrut sa va dau acest exemplu pentru ca voi sa intelegeti ca nu era vorba de imagini violente -cele care produc de obicei cel mai mare impact-, ci doar de cuvinte folosite de actori. Daca aceasta era reactia pe care autorul (nu Shakespeare, ci cel care a adaptat textul) si-o dorea, asta a si avut. Un spectator care a plecat de acolo mai nervos decat ajunsese, cu maxilarul inclestat.
Si da, nu imi place nici ideea americana "daca nu poti sa spui nimic frumos despre cineva, mai bine nu spune nimic." Indraznesc sa cred ca nu ne conducem viata inconjurati de personaje odioase si ca putem gasi macar un lucru frumos de spus pentru un alt om .
Cuvintele care iti fac ziua. Si cele care o strica.
Nu ma refer la cuvintele pline de ironie, pe care le folosim pentru a-i intepa pe ceilalti. Nici la cele pline de iritare pe care le folosim la serviciu cateodata, pentru a ne exprima frustrarile. Cuvintele au forta unui maini: o putem strange intr-un pumn cu care putem lovi in ceilalti, putem folosi mana pentru a alinta. Un om ar trebui sa fie capabil atat sa loveasca, cat si sa mangaie cu cuvintele sale. Evident, pentru binele celor din jur, ar trebui sa foloseasca mai mult mangaierile!
Hai sa vorbim cuvinte!
Conflictul e prezent in fiecare zi a vietii noastre, intr-o mai mica sau mai mare masura. Ne burzuluim la cel care ne-o ia inainte la coada la magazin, ne enervam pe oamenii din jur si ajungem sa schimbam cuvinte grele cu cei pe care ii iubim, cu oamenii care ne sunt cel mai aproape.
Incearca sa faci urmatorul exercitiu, pentru a-ti da seama de puterea cuvintelor:
- gandeste-te la cele mai negre sau cele mai depresive stari ale tale si da-ti seama de unde au pornit! In cele mai multe cazuri, vei realiza ca au fost cuvintele cele care au declansat acel cumul de emotii!
- aminteste-ti cele mai frumoase momente din ultima vreme! Da, probabil ca vei spune ca se intamplase ceva special, care te-a ajutat sa te simti fericita. Dar, cel mai probabil, au fost cateva cuvinte "mestesugite" care te-au facut sa ai aceasta stare!
Important nu este numai cum sa inveti sa te aperi de puterea cuvintelor, ci sa inveti si ca cei din jur sunt la fel de raniti ca si tine de cuvintele pe care le folosesti! Ar trebui ca in spatele fiecarui cuvant nou invatat de un copil sa existe o eticheta micuta: "A se folosi cu precautie!"