3,6 milioane de prezervative va achizitiona prin licitatie publica Ministerul Sanatatii, ca sa continue programul national de prevenire a sarcinilor si a bolilor cu transmitere sexuala. Pentru aceasta achizitie, ministerul aloca sume cuprinse intre 181.450 de lei si 725.810 de lei, fara TVA, potrivit site-ului e-licitatii.ro. Mai mult, institutia cumpara si anticonceptionale - intre 350.000 si 1.300.000 de cutii de contraceptive, pentru care aloca intre 2.798.170 de lei si 10.392.660 de lei, fara TVA.
In caietul de sarcini, ce poate fi consultat pe site-ul sus-mentionat, apar si specificatiile viitoarelor prezervative. Ele trebuie sa aiba o lungime minima de 16 centimetri si medie de 19 centimetri . Potrivit unui studiu de specialitate realizat de site-ul targetmap.com, lungimea medie a unui penis in Romania este de 12,73 centimetri, ceea ce ne plaseaza pe locul 99 in lume.
De altfel, studiul arata ca dimensiunile penisului aflat in erectie variaza in functie de nationalitate. Astfel, in Europa cel mai bine stau francezii - cu 16 cm, urmati de rusi si italieni, la egalitate, cu 15 cm, arata o cercetare realizata de o companie de tratamente urologice. Pozitiile urmatoare sunt ocupate de germani cu 14,4 cm si de spanioli, cu 13,6 cm. Depasind granitele continentului, japonezii masoara 13 cm, iar americani - 12,9 cm. Pe ultimele trei locuri in lume stau arabii - cu lungimi ale organelor sexuale de 12,4 cm, indienii - 10 cm si coreenii - 9,6 cm. Africanii inregistreaza o medie cu 1,5 cm mai mare decat dimensiunile unui european.
Seful biroului de presa al Ministerului Sanatatii, Oana Grigore, a declarat pentru gandul ca institutia va folosi prezervativele si anticonceptionalele orale pentru a le distribui gratuit. "Acest program se desfasoara in Romania din anul 2000, la initiativa Organizatiei Nationale Unite. Programul national are scopul de a scadea numarul sarcinilor nedorite, dar si al bolilor cu transmitere sexuala. Persoanele care nu isi permit, din varii motive, sa se protejeze, se pot adresa cabinetelor de familie sau celor de planning familial pentru a putea beneficia gratuit de prezervative si de contraceptive orale", precizeaza Oana Grigore.
Initiativa lui Attila Cseke, seful de la Sanatate, are si opozanti, unul dintre ei fiind medicul Tudor Ciuhodaru, deputat. El acuza ministerul "de incompetenta" pentru ca aloca 20.000 de euro pentru prezervative inutilizabile. Ciuhodaru mai spune ca demisia ministrului este necesara pentru a permite reanalizarea masurilor dezastruoase din sanatate. "Reamintesc celor ce azi gusta din Viagra puterii ca 20.000 de euro reprezinta salariile a peste 1.000 de rezidenti in Romania si ca achizitionarea de prezervative nu va duce la erectia bugetului minuscul din Sanatate. A cumpara prezervative supradimensionate dupa ce ai aplicat tehnica Ciomu in sute de spitale, reprezinta o noua masura a incompetentei. Cu sau fara prezervativ, cei raspunzatori de colapsul din sanatate trebuie sa-si dea demisia. Se pare ca marimea conteaza doar cand e vorba de comisioanele puterii", scrie deputatul Ciuhodaru intr-un comunicat.