Oamenii de știință chinezi consideră că beneficiile antiîmbătrânire s-ar putea datora unor compuși puternici prezenți în ceai. De-a lungul timpului, cercetările au indicat faptul că ceaiul negru este bogat în substanțe care pot îmbunătății sănătatea inimii, intestinelor și a creierului.
De asemenea, studiile efectuate pe animale au sugerat că flavonoidele - compus prezent în ceai - ar putea prelungi durata de viață la viermi, muște și chiar șoareci.
Specialiștii de la Universitatea Sichuan din Chengdu, China, au analizate date de la 5.998 de britanici cu vârste cuprinse între 37 și 73 de ani, precum și de la 7.931 de persoane din China cu vârste cuprinse între 30 și 79 de ani, potrivit Adevărul.ro.
Ei au fost întrebați despre consumul de ceai, inclusiv despre tipul de ceai consumat - cum ar fi verde, negru, galben sau oolong (un ceai tradițional chinezesc) - și despre câte cești beau pe zi. Ulterior, oamenii au comparat markerii de îmbătrânire dintre participanți, inclusiv tensiunea arterială, colesterolul și procentul de grăsime corporală, pentru a le calcula vârsta biologică.
Savanții au descoperit că băutorii de ceai „prezentau" tipare care semnalau o îmbătrânire biologică mai lentă. Acești participanți erau „mai degrabă” de sex masculin. Ei consumau alcool și aveau o dietă mai sănătoasă.
În plus, aceștia au fost mai puțin predispuși la insomnii și simptome de anxietate.
Cercetarea a fost publicată în revista The Lancet Regional Health - Western Pacific. Oamenii de știință au venit, totodată, cu unele precizări: „Relația expunere-răspuns a indicat faptul că consumul a aproximativ trei cești de ceai sau șase până la opt grame de frunze de ceai pe zi poate oferi cele mai evidente beneficii antiîmbătrânire".
„În rândul consumatorilor constanți de ceai, consumul moderat a prezentat cele mai puternice beneficii antiîmbătrânire", au mai spus ei.
Cei care au încetat să mai bea ceai au prezentat, de asemenea, o accelerare a procesului de îmbătrânire biologică.
Cu toate că cercetătorii nu au analizat dacă anumite tipuri de ceai au afectat îmbătrânirea biologică, nu au existat „diferențe notabile" între băutorii de ceai din Marea Britanie și China, unde ceaiul negru și cel verde sunt cele mai răspândite.
De asemenea, nu a contat dacă aceștia preferau ceaiul fierbinte sau dacă îl lăsau să se răcească.
Studiul a fost doar observațional, așa că nu se poate demonstra că ceaiul a fost responsabil pentru încetinirea îmbătrânirii biologice.