Dr. Amy Brunell, profesor de psihologie la Universitatea de Stat din Ohio, a declarat că toți narcisiștii au aceleași caracteristici de bază: un simț exagerat al propriei importanțe, egocentrism și lipsă de empatie pentru ceilalți, potrivit dailymail.
„Există oameni care sunt fermecători și plăcuți și care nu sunt narcisiști, cu siguranță. Dar, din experiența mea, cred că este înțelept să fii conștient și să te protejezi”, spune psihologul.
Dr. Brunell are o metodă mai ușoară pentru identificarea timpurie a persoanelor narcisiste și scoaterea lor din viața ta.
„Este minunat până când nu mai este. Și de multe ori, atunci pare prea departe. De aceea, cel mai bine este să căutați aceste semne din timp”, a adăugat ea.
Alte semne comune ale narcisismului includ „o nevoie constantă de atenție și admirație, profitând de alții și așteptând favoruri speciale fără reciprocitate”.
Brunell a discutat cele mai recente cercetări privind narcisiștii și modul de abordare a acestora într-un articol publicat în revista Cambridge Elements. Noua cercetare s-ar putea dovedi deosebit de utilă pentru cei care se află deja în relații pe termen lung cu narcisiști.
Primul semnal de alarmă este bombardamentul iubirii, care ia adesea forma lingușirii excesive, a cumpărării de cadouri și a atenției copleșitoare la începutul unei relații.
Poate părea o expresie inocentă a iubirii și admirației partenerului pentru tine, dar este de fapt o tactică de manipulare, a declarat Brunell.
În timp ce părăsirea unui partener narcisist pe termen lung vine cu multe provocări, cei care sunt încă la începutul relației pot avea o șansă de a ieși.
„Dacă sunteți într-o relație nouă și aveți senzația că persoana respectivă este narcisistă, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să plecați”, a spus Brunell.
Dar chiar și așa, „este greu de făcut atunci când te flatează și îți acordă atât de multă atenție”.
Aceste principii generale se aplică tuturor narcisiștilor. Dar există diferite tipuri de narcisism de care trebuie să te ferești.
Brunell a explicat trei forme majore pe care ultimele cercetări le-au identificat.
Prima este „narcisismul grandios”. Acest tip este caracterizat prin „grandoare, stimă de sine ridicată, extraversiune, aroganță”.
Potrivit publicației citate, al doilea tip este narcisismul grandios comunal. Acești narcisiști caută admirația prin a fi atenți și de ajutor, ceea ce poate părea contra-intuitiv.
Al treilea este narcisismul vulnerabil, care se caracterizează „prin stimă de sine scăzută și emotivitate negativă”. Acești narcisiști se luptă de obicei cu anxietatea și depresia, potrivit Adevărul.ro.