Motivele pentru care chiar si cele mai bune dintre noi clacheaza in gasirea unui echilibru intre viata profesionala si cea personala:
1. "Imi iubesc slujba si vreau sa fiu cea mai buna, iar pentru asta, oricat de greu mi-ar fi, trebuie sa-mi imbunatatesc continuu performantele".
2. "Imi iubesc slujba si asta nu inseamna ca imi iubesc mai putin sotul sau familia. Si totusi, cumva simt ca ei imi reproseaza acest lucru".
3. "Pentru ca sunt femeie, trebuie sa muncesc de doua ori mai mult pentru a fi luata in serios".
4. "Ma refugiez in job pentru ca este singurul domeniu in care stiu ca nu dau gres. Dintotdeauna am fost printre cei mai buni".
5. "Am investit atata timp si energie in profesia pe care o am! M-as simti vinovata sa o las mai moale tocmai acum. Ar fi o pierdere".
Echilibrul dintre viata personala si cea profesionala poate fi atins daca esti sincera cu tine insati in stabilirea prioritatilor, a ceea ce este important pentru tine. Altfel spus, luand cea mai buna decizie in ceea ce priveste felul in care sa-ti petreci timpul si sa-ti consumi energia. Calitatea vietii tale profesionale si personale deopotriva depinde de luarea acestor decizii.
Iata cateva intrebari pe care fiecare dintre noi, odata ajunse la varsta maturitatii, ar trebui sa ni le punem periodic:
1. Esti multumita de viata pe care o traiesti?
2. Poti spune ca aceasta viata este una echilibrata? Ca TU esti o persoana echilibrata?
3. Cat timp aloci lucrurilor care sunt cu adevarat importante pentru tine?
4. Cat de des ti se intampla sa te simti acaparata, ca se trage din tine ca de o bucata de plastilina, in prea multe directii?
5. Cand a fost ultima oara cand ai facut ceva doar pentru tine si te-ai simtit bine?
6. Simti nevoia unor schimbari majore in viata ta?
Sa reusesti sa impaci viata personala cu cea profesionala…asta da provocare! Si nu doar pentru femei, ci pentru ambii parteneri ai unui cuplu, cu atat mai mult cu cat la mijloc se afla un copil. Asta nu inseamna ca daca ai, sa spunem, 25 de ani, esti single si fara copii, e mai putin imperios sa te bucuri de armonie.
Ce trebuie sa faci e sa-ti cunosti si apoi sa-ti analizezi asteptarile si frustrarile, sau altfel spus, asteptarile nerealiste. Va trebui sa gandesti in perspectiva si in acelasi timp out of the box. Iti suna cunoscut, nu? Ei bine, acum va trebui sa aplici aceasta strategie in chestiuni organizatorice ce tin de viata ta personala si profesionala, la pachet!
Incepe cu inceputul
- E necesar sa vezi atingerea echilibrului intre cariera si viata personala ca pe un proces continuu si nu ca pe o destinatie.
- Priveste lucrurile cat mai clar si ia-le ca atare. Inainte sa visezi la schimbarile pe care le vei face, vezi cum stau lucrurile in momentul de fata. Ce se intampla la job, ce turnura urmeaza sa ia cariera ta, care sunt performantele tale actuale. Si apoi care sunt neajunsurile in viata personala, ce ti-ai dori sa faci si nu ai timp, incotro vrei sa te indrepti si, in functie de caz, cu cine.
- Asuma-ti responsabilitatile. In loc sa te porti ca o victima sis a dai vina pe conjuncture, canalizeaza-ti energia spre cautarea unei solutii si i-ati viata in frau.
Actioneaza in perspectiva
1. Uita-te in jur la cei din aceeasi bransa cu tine. Care dintre ei se pot mandri ca imbina cu succes cariera si viata personala? Intreaba-i cum au reusit. Sau, si mai bine, stai prin preajma lor si incearca sa observi felul in care se descurca. Roaga-i sa-ti povesteasca in ce consta o zi lucratoare si una libera pentru ei si incearca sa le pui in balanta. Incearca sa vezi cum se raporteaza ei la aspectele vietii care tie iti dau de furca.
2. Nu toate activitatile pe lumea asta cer perfectiune. Nu totul trebuie indeplinit perfect, corect, in cele mai mici detalii. Rezerva-ti pornirile perfectioniste si migalosenia pentru chestiuni importante, care chiar o cer. Valabil si la servici, si acasa. Ai fi uimita sa afli ca in majoritatea cazurilor in care tu te strofoci de moarte, acest lucru nici nu se sesizeaza.
Sa ai o viata echilibrata, in care cariera sa isi aiba locul ei, bine delimitat, e ca mersul pe funie: vor fi momente in care vei simti ca ametesti, ca ai rau de inaltime si esti pe cale sa cazi. E un efort de durata, care cere mult curaj si multa disciplina. Intotdeauna vor aparea situatii care iti vor cere sa iei decizii. Fii constienta de ele si nu-i lasa pe ceilalti sa le ia pentru tine. Iar daca te vei simti vinovata, nu ezita sa-ti reordonezi prioritatile astfel incat drumul pe care alegi sa mergi sa fie cel pe care ti l-ai dorit.