Joseph Addison sustinea candva ca "mostenirile pe care marile spirite le lasa omenirii sunt cartile, care sunt date din generatie in generatie ca daruri pentru posteritatea celor care nu s-au nascut inca".
Carti care mertia cu adevarat sa fie citite int-o viata, care ne deschid perspective noi si ne fac sufletul sa vibreze:
Maestrul si Margareta, de Mihail Bulgakov
"Maestrul si Margareta" este pe cat se poate spune o carte dintre cele mai ciudate. Intr-un plan Diavolul insusi cutreiera un oras simplu, Moscova, iar in celalat plan, Hristos isi cunoaste si aproape ca se imprieteneste cu cel ce ii va fi calau, Pilat din Pont. Orasul in care se desfasoara actiunea este cuprins de magia lui Woland, Satana cu trup uman. Dragostea Maestrului pentru Margareta isi gaseste un sfarsit abrupt in constrangerile societatii. El, scriitorul ratat al romanului absolut. Ea, inchisa in prejudecatile societatii moscovite, fortata sa mentina o casatorie care nu si-o doreste. Dragostea acestora devine drama care il arunca pe el in mrejele nebuniei si pe ea in bratele mereu deschise ale Diavolului. In planul 2, Iisus isi traieste judecata. Caldura si intelepciunea lui nu reprezinta nimic in fata omului pornit sa infaptuiasca metodic raul. Este un plan arid, al lipsei de speranta, al neputintei binelui in fata raului absolut. O carte care merita cu adevarat citita si profund analizata.
Mandrie si prejudecata, de Jane Austen
Aceasta se incadreaza in tipul povestirilor care vorbesc de dragostea in sine si care aduc in discutie conditia femeii intr-o societate masculina. Autoarea reda fidel mentaliatatea perioadei si detaliaza castoria din convenienta si imposibiliatatea de a iti depasii clasa sociala si eticheta vremurilor apuse. Pe langa acestea intalnim si un element foarte controversat si complex al psihicului uman - orgoliul.
Banchetul, de Platon
"Banchetul" sau cum mai este numit el "despre dragoste" este un dialog socratic, atat de tipic pentru Platon. Aici se concretizeaza originea erosului si a iubirii, alaturi de modul prin care acestea doua duc la "procreatie intru frumuseste spirituala". Forma de dragoste propusa de Platon, implica automat tot ceea ce intelegem prin iubire (celelate forme de dragoste). Si aceste "forme" sunt de fapt drepte ale unei scari care urca spre fidelitatea numai a binelui durabil.
O mie si una de nopti, anonim
Personajele Shahryar, regele si Seherezada sunt de fapt un cadru larg ce incorporeaza amalgamul de povestiri in sine. Firul principal si astfel insa povestea Seherazadei este motivul in care se desfasoara toate povestile diverse: isotirice, de dragoste, legende, etc. Pentru a ii castiga dragostea si a anula "pedepsa" de a fii omorata a doua zi dupa casatorie, personajul feminin central (Seherazada) incanta si intriga regele (devenit sotul acesteia), spunandu-i cate o poveste pe care nu o termina in fiecare seara timp de 1001 de nopti.
Faust , de Johann Wolfgang von Goethe
"Faust" este considerata una dintre cele mai bune opere ale literaturii germane. Intriga centrala este pariul intre Diavol (Mephisto) cu Dumnezeu de a il transforma pe Faust intr-un om rau. Faust este in oricine din noi, o personalitate dedicata, care face la randul sau un pactul cu diavolul pentru tot ce isi doreste in lumea aceasta. Insetat de cunoastere si plin de dragoste pentru Margareta, fii cuprinsa de "etern femininul" care ne inalta in tarie.
Asa grait-a Zarathustra!, de Friedrich Nietzsche
Desi este considerata o piesa a filosofiei, "Asa grait-a Zarathustra!" ne pune fata in fata cu un citat si o afirmatie celebra autorului: "Dumnezeu e mort". Este o carte care ne deschide spre cunoasterea de sine, pentru a descoperi puterea din noi de a afirma ca acesta este "binele" regasit in noi si acesta este "raul". Este in acelasi timp o scriere despre societate, despre stat si de tot ceea ce ne inconjoara ca fiinte.
Maitreyi, de Mircea Eliade
Maitreyi este un adevarat roman erotic, realist. Este povestea de dragoste mistica a lui Eliade cu Maitreyi Devi, fata maestrului sau. Chiar daca dragostea dintre cei noi nu a existat de la inceput, aceasta se dezvolta treptat, descoperindu-se reciproc, totul pornind ca un joc. Publicat in tara, romanul a fost considerat chiar pornigrafic in anumite privinte. Este o lectura placuta si usoara, care trezeste sentimente in interiorul nostru.
Citeste si:
Literatura erotica - 10 titluri obraznice pentru noptile reci