Nu chiar pentru pitici, pentru ca prin acest termen inteleg copii pana in sase ani, ceea ce nu e cazul in postul de fata.
Dar unii dintre dumneavoastra sunt parinti. Nu stiu daca mai e ca in vremea copilariei mele, cand mama, inainte de culcare, lua carte de povesti si imi citea.
Cu toate ca ar fi pacat ca acest obicei sa fi disparut din sanul familiei, tinand cont ca acest mod de-ati petrece timpul cu copilul tau, in acelasi timp, te si apropie de el. Inveti sa-i intelegi nevoile si sa i le accepti. Povestile dintotdeauna au alaturat copiii si parintii.
Asadar astazi vom vorbi despre cartile pentru cei mici. Si trebuie sa va spun ca, in ultimul timp, au aparut cu sutele. Chiar daca nu sunt povesti pentru cei foarte mici, sunt convinsa ca nici lor nu le-ar strica, atata timp cat parintele si-ar face timp sa le citeasca si sa le explice.
Prima poveste care se incadreaza aici ar fi "Coraline"a lui Neil Gaiman, carte aparuta la editura Tritonic. Desigur, Coraline a beneficiat si de ecranizare, ceea ce face ca romanul sa fie cu atat mai apreciat.
Daca criticii au apreciat ca filmul nu ar fi chiar pentru cei mici, cartea cu siguranta se incadreaza in aceasta categorie. Vorbim despre povestea unei fetite plictisita de proprii parinti.
Astfel ea isi gaseste intr-o lume paralele, sa zicem, parintii de vis. Dar daca acestia nu sunt tocmai asa cum si-a inchipuit ea ca ar trebui sa fie?
Tocmai acesta este farmecul povestii, si anume ca orice copil ce va lectura romanul va ajunge sa se multumeasca cu viata de familie pe care o are. O excelenta poveste moralizatoare.
Cea de-a doua carte pe care v-o propun este destul de recenta, iar farmecul ei este tocmai acela de-al invata pe copilul dumneavoastra sa indrageasca lectura politista. Romanul se numeste "Skulduggery Plesant"scris de Derek Landy si aparut la Corint Junior.
As spune ca acest roman se incadreaza pana-n paisprezece ani si pe langa morala povestii, copiii invata ca nu tot ce e mort e neaparat si rau. In plus, doza de umor e garantata. Tocmai buna pentru a o citi seara alaturi de cel mic.
O alta serie care mi-a atras atentia si este dedicata familiei de data aceasta, adica atat copiilor cat si parintilor, ceea ce inseamna ca e necesar sa o cititi impreuna e "Familia Puhoi".
Cartea a fost scrisa de Colin Thompson si a aparut la aceeasi editura Corint Junior.
Prima carte din serie se numeste "Vecinii", iar in familia Puhoi veti regasi, fara doar si poate, familia Adams, cu ceva mai multi membri si, cu siguranta, cu elemente pentru cei mici. As incadra-o undeva la varsta maxima de doisprezece ani.
Nici "Un Lun Dun"scrisa de China Mieville, aparuta la Tritonic Junior, nu e de lasat la o parte. Cu toate ca aceasta carte nu face parte chiar din seria "sa o citim alaturi de parinti", copiii dumneavoastra cu siguranta se vor bucura de ea si vor calatori intr-o Londra paralela destul de ciudata.
In cele din urma trebuie sa vorbesc si de "Jocurile foamei"cartea autoarei Suzanne Collins aparuta la editura Nemira.
Cu siguranta aceasta este o carte pentru cei ce au trecut de paisprezece ani.
Romanul este de o calitate mai rar intalnita tinand cont ca vorbim despre o carte junior. Iar in curand va avea parte si de ecranizare. Dar, ca de obicei, cartea da lectii ecranizarii.
Tocmai de aceea va sfatuiesc sa o cititi inainte de-a ajunge filmul pe piata, pentru ca altfel veti pierde tot farmecul.