Prin urmare, cartile iti schimba viata, spun oamenii de stiinta. O poveste cu impact puternic duce la modificari permanente ale creierului.
Cercetatorii arata ca abilitatea unei carti de a-l transporta pe cititor intr-o lume de poveste poate avea si influente la nivel fizic.
Cartile preferate, spun acestia, au abilitatea de a crea o memorie musculara, fapt ce inseamna ca individul incepe sa imite actiunie si alegerile personajelor.
Cercetatorii de la Emoty University din Atlanta, Georgia, au rugat sa citeasca “Pompeii”, de Robert Harris, timp de 19 zile consecutive si le-au monitorizat activitatea cerebrala.
Ariile cele mai afectate au fost cele care controlau cortexul temporal stang, care influenteaza receptivitatea la nivelul limbajului.
Cu toate acestea, cititul a sporit si functia creierului care leaga gandurile de actiuni, spre exemplu atunci cand cineva se gandeste la alergat si vrea sa alerge.
Rezultatele publicate in jurnalul “Brain Connectivity” arata ca modificarile la nivelul creierului s-au mentinut pentru cel putin cinci zile de la finalizarea lecturii, iar cercetatorii sugereaza ca ar putea avea efecte pe termen si mai lung.
Lumea literaturii abunda de titluri care pot schimba vieti, de la “The Great Gatsby” si pana la “War and Peace” sau “One Hundred Years of Solitude” si “Catch 22”, scrie dailymail.co.uk.
Neurologul Gregory Berns sustine ca povestile ne formeaza viata si in unele cazuri ajuta la definirea personalitatii. O poveste puternica are abilitatea de a crea memorie musculara la nivelul creierului.
“Modificarile gasite la nivel neuronal, asociate cu senzatii fizice si sistemele de miscare, sugereaza ca a citi un roman te poate transporta in corpul protagonistului. Stim deja ca povestile bune te pot pune in locul altcuiva la figurat. Acum vedem ca se intampla ceva si la nivel biologic. Ramane de vazut cat timp ar putea dura aceste schimbari neuronale. Insa faptul ca le detectam dupa cateva zile de lectura aleatorie sugereaza ca romanele preferate pot avea un impact mai mare si mai de durata asupra creierului”, a explicat specialistul.
Citeste si:
Uita de banalele rafturi - Idei ingenioase pentru iubitorii de carti
Top personaje literare masculine pe care ai vrea sa le pleznesti