Cartofi frantuzesti (Franta)
2 kg cartofi
100 g unt
200 g parmezan ras
1 catel de usturoi
500 ml lapte
200 g smantana
2 oua (facultativ)
sare, piper
nucsoara
Se spala cartofii si se usuca in prosoape absorbante. Se curata de coaja si se taie felii subtiri (care nu se mai spala). Se amesteca laptele cu smantana si se incalzeste (nu se fierbe!). Intr-un castron, se amesteca feliile de cartofi cu parmezanul ras, laptele si smantana calde, ouale batute (optional) si sare, piper, putina nucsoara rasa. Se freaca bine un vas de Jena cu catelul de usturoi, apoi cu unt. Se toarna compozitia de cartofi in vas, se presara cu bucati de unt, apoi cu parmezan ras. Se introduce in cuptorul bine incins, apoi se scade temperatura si se coace 40-50 min. (se incearca cu furculita). Daca se rumeneste prematur, se acopera cu foaie de aluminiu.
Articolul anterior Coq au vin (Franta) Articolul următor Supa parmantier (Franta)