Daniela Nacev, specialistul in design de la Deco Design Interior, ne spune cum putem face ca o casa (sau apartament) normale sa capete un aer festiv, potrivit pentru zilele de sarbatoare in care primim o gramada de lume.
Cel mai usor, ne spune ea, este aplicand elemente de decor pe pereti, dar si pe obiectele din casa (aplice, lustre, etc) si, mult mai inspirat, schimband aspectul celor existente (de exemplu acoperind cu huse vechile canapele, fotolii, incercand sa schimbam aspectul obiectelor din lemn cu un bait sau cu un lac).
Pentru noi toti living-ul este camera cea mai importanta in ceea ce priveste design-ul. Ne dorim sa fie cat mai placut, sa avem cat mai mult spatiu si, in acelasi timp, sa fie un spatiu primitor si care sa invite la relaxare. Iata ce ne spune designer-ul de la Deco Design Interior.
Daniela Nacev: "Cum ne putem personaliza living-ul? Pentru a da un aer de sarbatoare? Cred ca puteti lua in considerare si exemplul de mai sus. O alta modalitate, care nu necesita foarte multi bani, este aplicand pe obiectele de mobilier, ghirlande si toate lucrurile care pot infrumuseta o casa.
Practic si simplu
Exista si lucruri pe care le putem face de unul singur, dar, pentru inceput ar fi bine sa ne "incercam fortele" cu mici obiecte decorative. Am incercat sa aflam care sunt, in opinia specialistului, lucrurile pe care le putem face rapid si fara a necesita foarte multa indemanare.
"Un pot-pourri, un vas transparent cu pietre si crengute de brad rame, dar si rame de tablouri, se pot face blaturi de mese in combinatie cu rasina, vase decorative."- spune designer-ul.
Daniela Nacev, designer-ul de la Deco Design Interior ne explica:
Ce putem face singuri
- schimbarea finisajelor existente (huse, perdele);
- aplicarea tapetului in anumite zone ale incaperii - deoarece sunt usor de modificat luand ca reper vechile huse (prin scoaterea tiparului), sunt usor de realizat, iar in cazul tapetului oricine il poate aplica.
Ce nu putem face singuri
- finisajele la pereti ar fi un bun exemplu;
Ca si argument, la primul exemplu expus, am incercat de una singura sa finisez cu glet, vopsea decorativa un perete si lipsa de experienta in "finisaje" si-a spus cuvantul... Trebuie sa ai putina experienta, indemanare sau sa inveti de la alcineva care practica intr-un domeniu inainte de a trece la treaba....
Principiile de baza pe care oricine le poate aplica in decorarea casei sale (anumite tonuri, diferite forme geometrice, evitarea anumitor lucruri etc) pentru a avea un rezultat frumos si cat mai placut sunt, in viziunea specialistului: "Tonurile pastel in primul rand, pentru ca dau un aer placut, evitarea culorilor vii daca persoana care le va folosi nu stie in ce masura sa le foloseasca si dozeze, sa se pastreze intr-o incapere un singur motiv ca element decorativ si nu mai multe pentru a nu incarca prea mult cu decor spatiul pe care intentioneaza sa-l decoreze".
Unde gresesc romanii, atunci cand isi doresc sa faca ceva cat mai spectaculos cu locuinta lor si cu bani cat mai putini? "In principal romanii aleg produse de o calitate indoielnica (atat la capitolul design cat si din punct de vedere al calitatii), alegand in functie de pret. Poti pacali ochiul alegand un produs mai ieftin, dar trebuie sa ai un simt estetic mai dezvoltat si astfel de rezultate se obtin dupa cautari indelungate," spune ea.