Tot din acelasi registru, al vestilor-soc despre viata celorlalti, se numara si confidenta uneia dintre prietenele mele vechi, care mi-a spus, senina in primavara trecuta ca a intentionat sa divorteze toata iarna si ca nu a spus nimanui decizia sa si nici nu a lasat pe nimeni sa vada tensiunea dintre ei. Cred sincer, de la distanta pe care o poate avea un om necasatorit, ca daca ar fi investit cel putin la fel de multa energie pentru a vedea daca exista ceva care sa merite salvat in relatia lor, cel putin pe cat au investit ambii in a pastra aparentele si a induce familiei si prietenilor un fals sentiment de fericire in familie, ar fi fost mult mai castigati.
Cum se duc casniciile pe apa sambetei?
Pornind de la anunturile despartirilor-fulger si de la povestile unor astfel de cupluri, care aleg sa defileze in fata intregii lumi cu o relatie buna, fara sa actioneze vizibil sau invizibil pentru a-si salva casnicia si relatia, am cerut ajutorul psihologului si psihoterapeutului Anda Pacurar, de la PsihoCenter.
Am intrebat specialistul care este drumul pe care un cuplu il parcurge catre despartire si cu ce se intalnesc cei doi in acest drum?
Anda Pacurar: "Cel mai des cuplurile ajung la divort pentru ca nu au un scop comun si fiecare pune accentul pe propria individualitate sau pe probleme ce tin de statut. Scopul cuplului nu trebuie sa fie neaparat material: sa aiba un copil, sa aiba casa etc ci un scop al relatiei in sine: sa se sustina, sa se dezvolte reciproc, sa faca lucrurile impreuna etc
Sunt cupluri care paradoxal cand relatia da semne de oboseala sau de sfarseala se casatoresc, adesea de fapt se casatoresc ca sa nu se desparta si ajung sa divorteze apoi in primul an."
Nicio persoana care a iesit dintr-o relatie nu crede ca vina ii apartine. Daca nu isi acuza (fostul) partener pentru relatia esuata, accepta, cu inima pe jumatate stransa, sa isi asume jumatate din vina.
Specialistul de la PsihoCenter ne-a explicat care sunt lucrurile marunte si mai putin marunte care fac ca doi oameni sa se distanteze si sa decida sa se desparta.
Anumite atitudini ale partenerilor duc la despartire: lipsa respectului, dispretul, folosirea unei atitudini ostile sau folosirea tacerii ostentative, acuzele etc; partenerii se descurajeaza reciproc si pe un astfel de fond apare infidelitatea sau o alta metoda de iesire din cuplu. Astfel, adesea infidelitatea nu este cauza despartirii, ci efectul disfunctionalitatilor dintre parteneri, spune Anda Pacurar.
Despartirea e iminenta?
Cum opresti o despartire care iti pare iminenta? Ne raspunde psihologul si psihoterapeutul, explicandu-ne cum putem face pentru a avea o relatie sanatoasa.
Despartirile se pot evita, spune Anda Pacurar, atat timp cat fiecare partener constientizeaza cum anume saboteaza relatia si isi schimba atitudinea. Cuplul este format din doua personalitati distincte care vor ramane asa, dar asta nu inseamna ca vor aduce in cuplu propriile probleme legate de ego sau de statut. Conectarea este ramura de maslin. Cu un efort constient de a se conecta (un telefon, o atingere, un mesaj, un pranz impreuna, 5 minute dimineata la cafea), partenerii pot face un pas spre imbunatatirea relatiei. Fiecare trebuie sa faca ceea ce simte ca ajuta, fara sa astepte raspunsul sau "premierea" promta a celuilalt. Si cand isi doreste ceva de la partener sa se gandeasca ce ar putea face el pentru asta. Iar vechile conflicte ar trebui inchise. Cand aduc in discutie aceleasi si aceleasi conflicte sau replici de demult isi saboteaza neincetat relatia.