Aida Parascan şi-a văzut visul devenit realitate în 2013, când a câştigat trofeul emisiunii MasterChef, după ce a impresionat juriul în marea finală cu preparatele sale culinare.
Pe atunci în vârstă de 31 de ani, câştigătoarea show-ului MasterChef de la Pro TV a luptat pentru trofeu şi pentru marele premiu (50.000 de euro), alături de alţi 5 concurenţi: Ana Rotaru, Mihai Toader, Nicuşor Coroama, Maria Pop şi Alexandru Hora.
Acum, la aproape 3 ani de la fericitul eveniment din viaţa ei, Aida Parascan ne-a acordat un interviu în exclusivitate şi ne-a povestit cum arată viaţa ei, ca mamă, dar şi cum reuşeşte să împace viaţa personală cu cea profesională.
Chiar dacă este un chef extrem de ocupat (petrece chiar şi 16 sau 18 ore în bucătărie), Aida Parascan spune că în fiecare dimineaţă, de cel puţin 5 ori pe săptămână, face o oră de yoga şi o oră de Pilates.
Citeşte mai jos interviul complet cu Aida Parascan, câştigătoarea MasterChef, acordat în exclusivitate pentru Feminis.ro.
Cum te-ai descrie tu, ca mamă a trei copii?
Aida Parascan: Ca mamă sunt foarte exigentă, probabil câteodată exagerez. Încerc să îmi planific timpul în aşa fel încât să pot să dedic fiecărui copil în parte atenţia de care are nevoie. Sunt o mamă atipică, cred. Am învăţat să am încredere în copiii mei şi să le dau spaţiu pentru a se ocupa de ei înşişi.
Câteodată devin şi eu copil în preajma lor şi facem tot felul de activităţi, de exemplu, cu băiatul joc fotbal chiar dacă eu nu ştiu nimic despre fotbal.... Cea mică mă transformă într-o prinţesă căreia îi face coafura şi machiajul... Ce să spun? Viaţa mea e plină.
Cum reuşeşti să faci faţă cerinţelor de zi cu zi şi să împaci viaţa de familie cu viaţa profesională?
Aida Parascan: În primul rând, am învăţat că nu pot să le fac pe toate singură, iar anumite lucruri, care nu necesită prezenţa mea în mod obligatoriu, le poate face şi o altă persoană. De exemplu, cumpărăturile pentru diferitele evenimente culinare. De-a lungul timpului am învăţat să îmi organizez timpul şi să nu treacă nici o secundă fără a aduce un beneficiu vieţii.
Cum arată dieta ta, într-o zi obişnuită? Ce alimente sau preparate sănătoase nu lipsesc de pe masa familiei tale?
Aida Parascan: În primul rând, trebuie urmărite anumite reguli - de exemplu, să nu amestecăm proteine şi carbohidraţi sau lactate, laptele băut separat de orice aliment, iar acesta în mod obligatoriu să fie natural şi nesupus vreunui procedeu tehnic sau chimic.
Atunci când mănânc dulciuri, mănânc doar dulciuri şi nimic altceva... Adică dacă am poftă de dulce, nu voi mânca felul întâi sau doi şi apoi desert... şi multe altele. În curând va trebui să scriu un articol despre asta, pentru că e foarte important şi felul cum mâncăm, nu doar ingredientul în sine.
Măcar 50% din prânz este alcătuit din legume crude. Iar acasă la mine se mănâncă foarte puţină carne, iar atunci când se mănâncă este de la animale sau păsări crescute de mama în propria gospodărie.
Ce reguli ai atunci când eşti în bucătărie şi găteşti?
Aida Parascan: Merg pe principiul ordine şi disciplină, dar neapărat cu voie bună. Curăţenia e fundamentală, şi organizarea la fel.
Cât timp petreci în bucătărie?
Aida Parascan: Sunt zile când am şi 16-18 ore, iar altele cand nu gătesc deloc... Predomină primele, bineînţeles.
Cât timp dedici sportului? Mergi la sală sau faci exerciţii acasă, pentru a te menţine în formă?
Aida Parascan: În fiecare dimineaţă, de minim 5 ori pe săptămână fac o ora yoga şi una Pilates, iar cateodată când timpul mi-o permite, fac şi o ora de înot. Merg la sală, [eu] cred că alături de ceilalţi ai mult mai multe rezultate.
Oferă-le cititoarelor Feminis.ro câteva sfaturi utile în bucătărie - pot fi trucuri pe care tu le foloseşti zi de zi şi care îţi uşurează munca.
Aida Parascan: În primul rând, să nu gătiţi dacă nu sunteţi într-o dispoziţie bună. Mâncarea e mult mai bună dacă vibraţiile persoanei sunt pozitive. Iar în materie de gastronomie sunt prea multe de spus.
Vă invit însă pe fiecare la workshop-urile culinare care vor începe din 15 februarie la Academia Culinară, unde, alături de alţi prieteni şi prietene chef, vom împărtăşi din cunoştinţele noastre din ramurile cele mai diverse ale bucătariei şi vom avea [preparate diverse, începând] de la bucătăria japoneză, la cea balcanică şi mediteraneeană, de la vegan la cofetărie şi patiserie internaţională.