Apelam adesea la gesturi sinonime cu “a da bir cu fugitii” ca metoda aparent legitima de aparare in situatii care ne deranjeaza. Ne inchidem in noi si ne inconjuram cu un zid imaginar, ne inchidem urechile si devenim imuni la ceea ce ni se spune, insa nu reusim decat sa slabim abilitatea de a gestiona in mod eficient situatia si de a o intelege in cele din urma.
Sefi din toate colturile lumii, parinti si parteneri nu sunt pe deplin constienti de modul in care ii influenteaza pe cei din jur printr-un astfel de comportament.
Functionand pe pilot automat, par sa incerce sa rezolve problemele, dar rareori ies dintr-o confruntare intelegand cum se cuvine punctul de vedere al celuilalt.
Aflati in fata unor circumstante neplacute, majoritatea reactioneaza din instinct si fac ceea ce le este cel mai la indemana: “dau bir cu fugitii”. Apasa pe butonul de oprire in cazul emotiilor, astfel incat sa nu se simta raniti, rusinati sau tematori. In loc sa fie mai atenti la ceea ce se intampla, pentru a intelege mai bine situatia, schimba canalul si se forteaza sa se gandeasca la altceva.
Desi aceasta tactica a strutului pare sa te protejeze pe termen scurt, pe termen lung este o modalitate nesanatoasa de a gestiona problemele.
Felul in care te simti atunci cand discuti ceva cu cineva iti spune multe despre cat de capabile sunt acele persoane sa te inteleaga, cat de constiente sunt de impactul pe care il au asupra celorlalti si nu in ultimul rand cat de sigur este sa le dezvalui anumite aspecte in legatura cu propriile emotii si trairi. Emotiile sunt un soi de sistem de alarma, care iti da de stire atunci cand lucrurile nu sunt tocmai cum ar trebui sau cand ai putea fi in pericol. Este de preferat sa fii la curent cu ce se intampla in interiorul tau in loc sa apesi butonul de pauza atunci cand nu te simti confortabil.
Asadar, data viitoare cand vrei sa dai bir cu fugitii, incearca mai degraba sa pui frana, sa te intrebi de ce iti vine sa o iei la fuga si sa afli care sunt cu adevarat sentimentele tale cu privire la situatia respectiva. Analizeaza ce se poate intampla rau daca ramai si acorzi atentia cuvenita problemei. Intelegandu-ti temerile vei putea relationa mai bine cu cei din jur pe viitor.
Citeste si:
7 hobby-uri care te ajuta in cariera