Brad Pitt

Brad Pitt îşi avertizează fanii după ce o femeie din...

Citeste mai mult»
Bob Dylan

Bob Dylan se alătură TikTok, 'împotriva curentului'

Citeste mai mult»
Regina Sonja

Regina Sonja a fost externată după o operație pe cord

Citeste mai mult»
horoscop

Trei zodii care au noroc în luna februarie. Le va merge...

Citeste mai mult»
celine dion

Celine Dion, mesaj emoționant la 9 ani de când e văduvă....

Citeste mai mult»
Renee Zellweger

Renée Zellweger, despre pauza de şase ani din carieră:...

Citeste mai mult»
kidman

Nicole Kidman nu își dorește ca fiicele ei adolescente să...

Citeste mai mult»
papa francisc

Papa Francisc și-a lansat autobiografia, 'Hope' în peste...

Citeste mai mult»
pep

Pep Guardiola şi soţia sa, Cristina Serra, se despart...

Citeste mai mult»
Brad Pitt

O emisiune TV franceză retrasă după ridiculizarea unei...

Citeste mai mult»
The Weeknd

The Weeknd îşi amână lansarea noului album „în semn de...

Citeste mai mult»
oscar

Dineul nominalizaților la premiile Oscar, anulat din...

Citeste mai mult»
mireasa

O femeie a cerut anularea căsătoriei, după ce nunta falsă...

Citeste mai mult»
Meghan Markle

Lansarea emisiunii culinare a lui Meghan Markle a fost...

Citeste mai mult»
Jude Law

Jude Law îl va interpreta pe Vladimir Putin în „The...

Citeste mai mult»
casa

O familie britanică a cumpărat o casă în Sicilia cu doar...

Citeste mai mult»
mel

Mel Gibson speră să filmeze anul viitor continuarea...

Citeste mai mult»
Alec Baldwin Halyna

Alec Baldwin i-a dat în judecată pe procurorii care l-au...

Citeste mai mult»
fructe

Un excursionist a supraviețuit două săptămâni în munți...

Citeste mai mult»
jessica

Jessica Alba și Cash Warren divorțează după 16 ani de...

Citeste mai mult»
incendii

Reședințe ale unor vedete de la Hollywood, distruse de...

Citeste mai mult»

Laserul CO2 – Tratamentul ce poate elimina ridurile și...

Citeste mai mult»
Zendaya şi Tom Holland

Actorii Zendaya şi Tom Holland s-au logodit

Citeste mai mult»
cancer celule canceroase

Un studiu identifică potențialul de risc pentru mii de...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Moartea lui Liam Payne - Un al doilea bărbat suspectat că...

Citeste mai mult»
gheboasa

Trapperul Gheboasă a obţinut, în primă instanţă, anularea...

Citeste mai mult»
bici

Cum să trăiești sustenabil: 5 mici schimbări cu impact mare

Citeste mai mult»

Cântăreaţa Rihanna a dezvăluit că nu a băut alcool în 2024

Citeste mai mult»
jill

Jill Biden a primit un diamant de 20.000 de dolari de la...

Citeste mai mult»
rosi

Rosita Missoni, apreciată creatoare de modă italiană, a...

Citeste mai mult»
bijuterii

Bijuterii în valoare de aproximativ 300.000 de euro...

Citeste mai mult»
Liam Payne

Cinci persoane au fost inculpate în cazul morții lui Liam...

Citeste mai mult»

Cele mai romantice plaje din Algarve: locuri perfecte...

Citeste mai mult»
Lewis Hamilton

Lewis Hamilton vrea să vorbească limba italiană pentru a...

Citeste mai mult»
Casa din Home Alone

Casa din filmul „Home Alone” a fost vândută de Crăciun

Citeste mai mult»
sarcina

Ashleigh Barty, fost lider WTA, a anunţat că este...

Citeste mai mult»
Blake Lively

Blake Lively îl acuză pe Justin Baldoni, partenerul ei...

Citeste mai mult»
Gina

Michael Schumacher va deveni bunic. Fiica sa Gina a...

Citeste mai mult»
Denzel Washington

Denzel Washington s-a botezat la New York şi a primit...

Citeste mai mult»
Regele Charles al III-lea

Tratamentul pentru cancer al regelui Charles al III-lea...

Citeste mai mult»

Cat de eco va fi viata noastra?

De în Monden 18 iun 2009
Efect de sera, calamitati naturale, topirea ghetarilor: scenariile catastofale despre soarta Pamantului sunt aproape sa devina realitate. S-ar putea sa nu gresim daca o sa dam crez profetilor moderni, care anunta un destin tragic pentru cea de-a treia planeta de la Soare, in cazul in care continuam sa fim indiferenti cand natura isi cere drepturile.

Scenariile climatice ale viitorului apropiat nu sunt deloc optimiste. In urmatoarele decenii, temperatura medie globala va creste si cu 5,8 grade, cantitatile de precipitatii extreme vor ajunge sa fie pana la 20% mai mari, iar inundatii catastrofale, accentuarea desertificarii si, nu in ultimul rand topirea calotelor glaciare ameninta si ele omenirea.

Disparitia gheturilor arctice si antarctice va aduce dupa ea cresterea dramatica a nivelului marilor si oceanelor. Harta lumii se va modifica, foarte multe dintre teritoriile care acum apartin unor tari superdezvoltate vor ajunge pentru totdeauna, cu tot cu civilizatia lor, pe fundul marilor, in alte parti, capriciile naturii pe care o respectam pe zi ce trece mai putin vor aduce cu ele seceta si o saracie crunta.

Cat de ecologisti suntem si cat de eco va fi viata noastra viitoare este intrebarerea care vine aproape obligatoriu in contextul acestor previuni sumbre? Ce facem pentru lumea in care traim tinand cont de viitorul care se prefigureaza?

Cat de eco arata viitorul?

Pornind de la o analiza a legislatiilor in vigoare privind emisiile de carbon un studiu realizat de Administratia De Informare asupra Energiei (EIA) din cadrul guvernului SUA a ajuns la concluzia ca poluarea cu carbon va creste cu aproape 40 % pana in 2030, in special din cauza Indiei si Chinei, ale caror economii in curs de dezvoltare se vor dovedi o mare amenintare asupra atmosferei.

Ecologistii spun ca nu se poate face o estimare de tipul "peste 5 ani vom trai cu 20% mai eco" deoarece sunt prea multe variabile in ecuatie.

"Ma astept ca toate campaniile de informare si educatie, toate proiectele care propun actiuni concrete si tot acest trend "verde" din ultimii ani sa dea roade in 10-15 ani. Si nu intr-o formula SF, de tip toata lumea traieste in padure si merge cu bicicleta, ci intr-una in care ne formam / adaptam niste obiceiuri de consum: folosim ambalaje biodegradabile in detrimetul PET-urilor, intelegem ca deseurile trebuie separate inainte de aruncare, mergem mai curand cu transportul in comun decat cu masina personala sau ni se pare de minim bun simt sa vem becuri ecologice in toata casa.", ne spune reprezentantul MaiMultVerde, Miruna Cugler.

Natura a ajuns sa se confrunte cu foarte multe probleme, iar specialistii spun ca acestea sunt atat de numeroase incat este imposibil sa se faca o ierarhizare a lor. "Sunt enorm de multe probleme de mediu care pot fi considerate prioritare in egala masura. Rezolvarea crizei energetice, identificarea unui nou tip de combustibil nepoluant, la nivel global, iar, la nivel national, implementarea unui sistem integrat de colectare selectiva a deseurilor (in momentul de fata reciclam sub 10% in conditiile in care in Germania se ating cifre precum 80%) si regenerarea masiva a fondului forestier", fiind doar cateva dintre marile provocari la care suntem supusi, spune Miruna Cugler.

Energia alternativa, o necunoscuta "scumpa" pentru romani

Solutile alternative pentru energie sunt aproape necunoscute in Romania. In lipsa popularizarii unor astfel de mijloace de producere a energiei, companiile de pe piata muncesc inca la educare clientului, si se pare ca nimeni nu stie cand aceste solutii alternative vor ajunge nu sa castige lupta cu cele conventionale, dar macar sa fie luate in seama.

Pentru moment, utilizarea surselor alternative pentru producerea de curent electric pentru consum individual exercita doar interesul celor care traiesc in zone izolate, unde reteaua de energie electrica conventionala este la o departare mai mare de 500m -1000m si astfel solutia ecologica este mai ieftina.
 
"ELECTRICA solicita pentru realizarea unei conectari la linia  de joasa tensiune (220V ) un pret de aproximativ 30.000 Euro/Km, dupa care sa va achita si curentul consumat. Daca e nevoie si de statie de transformare, conectarea la sistemul energetic national va costa peste 40000 - 50000 Euro", ne spune managerul LP Electric, Florin Fleseriu.
 
Altfel, amortizarea costurilor unui sistem solar este de peste 25 ani. Daca s-ar putea utiliza insa sistemul cu injectie in reteaua nationala, amortizarea scade la aproximativ 8 ani.
 
Desi in tarile UE s-au introdus programe si subventii pentru utilizarea la scara larga a sistemelor de energie alternativa. Romania a implementat "partial directiva UE referiotare la energia alternativa, iar ANRE nu a implementat procedurile de aplicare.

Sistemele solare cele mai cunoscute pe piata energiei aternative


"Sistemele solare sunt cele mai cunoscute pe piata, insa sunt si cele mai scumpe. Din nefericire sunt foarte multi care nu realizeaza ca avand un mic paraias langa casa pot dispune de energie electrica nelimitata si gratuita", potrivit lui Florin Fleseriu.
 
Un panou solar de 150W poate produce vara aproximativ 0,7KWh/zi. Un mic paraias care are un debit de 3,7 litri pe secunda si care are o diferenta de nivel de 10 m produce cu ajutorul unei microturbine hidro o putere tot de 150W dar produce o cantitate de energie de 3,6KWh/zi. De aproape 5 ori mai mult la acelasi pret.
 
"Utilizarea surselor ecologice pentru producerea energiei nu este una din solutile ieftine. Preturile sunt mari in comparatie cu sursele conventionale. Din nefericire metodele utilizate in UE pentru a rentabiliza si stimula aplicatile cu aceste sisteme, nu sunt inca operationale in Romania, iar cauzele principale sunt legislatia si pretul de cost. Trendul pietei este insa unul pozitiv si speram ca aplicarea legislatiei europene si in Romania va crea o piata mult mai dinamica", concluzioneaza managerul LP Electric.

Solutiile exista, insa proiectele sunt foarte putine. Fara sprijinul celor care au in mana puterea, care uita ca implementarea unor proiecte de dezvoltare presupune mai mult decat discutii interminabile in fotoliile Parlamentului si a autoritatilor abilitate, care uita ca anumite legi trebuie si implementate, energia alternativa ramane inca departe de casele romanilor.

Schimbarea la fata a pietei auto - Urmeaza piata "verde"?

Loviti in plin de criza economica constructorii de masini par sa se fi reorientat catre piata verde. Chiar si marci precum BMW sunt capabile sa sacrifice orice pretentie de lux sau sportivitate pe altarul ecologiei anuntand o serie de vehicule nepoluante, de oras, reunite sub marca MINI, debutul primului model fiind programat a avea loc in 2011.

Cei de la Toyota au anuntat ca pregatesc pentru 2015 un model ce va folosi doar hidrogen. Anul acesta vor lansa un hibrid si pana in 2012 inca un model in doua locuri, complet electric.

Renault spera sa produca pana la 100.000 de masini electrice pana in anul 2014-1015. Francezii vor incepe productia de masini nepoluante prin transformarea modelelor Clio, Megane saloon si Kangoo light van - astfel incat acestea sa functioneze pe baza de curent electric, pentru pietele israeliana si daneza, pana in 2011.

Totusi, costructorii nu sunt capabili sa dea estimari despre momentul in care masina prietenoasa cu mediul va castiga cursa cu cele clasice. Iar renuntarea la masina pare o utopie.
 

Nokia anunta in 4 ani telefonul ecologic

Insa nu doar sectorul auto este prins de febra unui comportament eco-friendly. Producatroul finlandez de telefoane mobile Nokia se gandeste sa creeze un nou model de telefon care atunci cand este inchis sau in stand-by sa se alimenteze folosind emisiile unor aparate precum alte telefoane mobile, TV sau tehnologia Wi-Fi, transformandu-le in energie.

Imagineaza-ti ca in timp ce tu dormi, telefonul tau se incarca incet, singur, folosind undele electromagnetice prezente in mediul ambiental. Nu este deloc rau, ba mai mult este si foarte eco, iar cercetatorii estimeaza o durata de 3, 4 ani pentru ca acest proiect sa devina realitate.

Totodata, televizoarele de ultima generatie de la Samsung folosesc tehnologia LED ca sursa primara, in loc de lampa fluorescenta cu catod rece (CCFL) ceea ce duce la economii de energie de pana la 40 la suta comparativ cu televizoarele LCD traditionale.

De la masini de spalat, la cuptoare cu microunde sau frigidere, toti marii producatori de electrocaznice anunta revolutia verde. Ramane insa de vazut cand vom fi dispusi sa renuntam la antichitatile-electrocasnice din caminele noastre, pentru ca nici marea debarasare nu ne prea atrage.

3 idei neconventionare de a salva planeta!

Secretarul SUA insarcinat cu problemele energiei, Steven Chu, laureat al premiului Nobel, a afirmat ca daca acoperisurile si asfaltul ar avea o culoare mai deschisa, acest fapt ar duce la o micsorare considerabila a efectului de sera.

Steven Chu sustine ca, daca toate acoperisurile si strazile lumii ar fi deschise la culoare - albe sau macar un gri-deschis, in cazul strazilor - aceasta ar echivala cu retragerea din circulatie a tuturor masinilor din lume, pentru o perioada de 11 ani!

Rezultatele schimbarii ar fi vizibile si la nivelul fiecarei locuinte vopsite in alb unde s-ar consuma cu 10-15% mai putina energie pentru climatizare.

Adio petrol-viva electricitate!

Un businessman american a venit cu o idee considerata nebuna la vremea respectiva. Shai Agassi, CEO Better Place, a propus inlocuirea transportului pe baza de petrol cu cel electric.

Au aprut astfel, statii de schimbare a bateriilor, unde poti sa alimentezi cu enrgie, mai repede decat iti pui benzina in rezervor. Aceste statii de schimbare a bateriei pot fi alimentate direct, cu energie solara!

Evantaiul care salveaza planeta!

Englezul Rich Mills a prezentat recent in cadrul editiei 2009 a Greener Gadget Design Competition un evantai neconventional. Prin simplul gest de a-ti face vant cu Mizutei (asa se numeste nastrusnica inventie) gratie rezervorului cu apa incorporat si materialului special din care este realizat, bogat in clorofila sintetica, genereaza absorbtia gazelor nocive din atmosfera si o descarcare de oxigen.

Daca cele 6 miliarde de oameni de pe planeta ar dispune fiecare de cate un astfel de "global mass air filtration system", problema CO2-ului ar fi ca si rezolvata.

Multe din actiunile noastre cotidiene, chiar daca marunte in aparenta, au o valoare enorma adunate la nivel global. De la hartia pe care o aruncam cu indiferenta pe jos, la PET-ul sau cutia de bere azvarlita din masina, de la emisiile unui motor prost reglat pana la furnalul unei fabrici, de la becul lasat aprins fara rost pana la risipa miliardelor de beculete aprinse de Craciun. Daca vom constientiza toate astea, s-ar putea ca viata noastra sa arate un pic mai bine. Insa responsabilitatea sociala vizavi de mediu si problemele sale este inca in fasa.

Tag-uri: , , , , , ,
Ti-a placut acest articol? Urmareste-ne si pe FACEBOOK

Adaugă un comentariu 0

Intră în contul tău sau înregistrează-te pentru a posta un comentariu.

Alte articole din Monden
Cele mai citite
Azi
Săptămânal
Lunar

Newsletter

Cele mai comentate
Felicitari pentru femei deosebite
-3°
Bucuresti
-2°
Bucuresti-zona centrala
-5°
Bucuresti-zona periferica
-4°
Alba Iulia
-3°
Alexandria
10°
-2°
Arad
-3°
Bacau
-2°
Baia Mare
-5°
Bistrita
-2°
Botosani
-3°
Braila
-5°
Brasov
-2°
Buzau
-3°
Calarasi
-4°
Cluj-Napoca
Constanta
-4°
Craiova
-5°
Deva
-3°
Drobeta-Turnu Severin
-4°
Focsani
-2°
Galati
-3°
Giurgiu
-2°
Iasi
-8°
Miercurea Ciuc
10°
-2°
Oradea
-3°
Piatra Neamt
-2°
Pitesti
-4°
Ploiesti
12°
-3°
Resita
-3°
Rimnicu Vilcea
-2°
Satu Mare
-6°
Sf. Gheorghe
-6°
Sibiu
-4°
Slatina
-4°
Slobozia
-4°
Suceava
10°
-2°
Timisoara
-4°
Tirgoviste
-6°
Tirgu Jiu
-4°
Tirgu Mures
-1°
Tulcea
-3°
Vaslui
-3°
Zalau
18 ian