Nu există nicio îndoială în această privință, mișcarea este un mare plus atât pentru mamă cât și pentru copil. Cu toate acestea nivelul de mișcare fizică recomandat depinde de condiția fizică pe care o aveai înainte de sarcină. Este important de menționat faptul că pot exista cazuri în care diverse complicații ale sarcinii pot limita abilitatea ta de a face mișcare. În asemenea cazuri este important să discuți cu medicul specialist programul pe care trebuie să îl urmezi în ceea ce privește mișcarea fizică.
Beneficiile activității fizice pe perioada sarcinii
Te ajută să te simți mai bine. Într-o perioadă în care începi să te întrebi cum este posibil ca acest corp ciudat să fie al tău, mișcarea fizică te poate ajuta să-ți recapeți controlul asupra propriului corp precum și energia.
Activitatea fizică nu numai că te face să te simți mai bine prin eliberarea endorfinelor, dar poate și să:
- amelioreze durerile de spate și să-ți îmbunătățească postura prin întărirea musculaturii spatelui și a coapselor;
- reduce constiparea prin accelerarea tranzitului intestinal;
- prevină distrugerea încheieturilor, care în timpul sarcinii se slăbesc din cauza schimbărilor hormonale ce se petrec în organism pe perioada sarcinii;
- te ajute să ai un somn mai liniștit prin eliminarea stresului și anxietății care adesea pot cauza insomnii.
Te ajută să arăți mai bine. Mișcarea fizică îți îmbunătățește circulația sanguină astfel încât pielea ta are un aspect radiant și sănătos.
Îți pregătesc organismul pentru momentul nașterii. Mușchii puternici și o inimă rezistentă pot ușura travaliul și nașterea. Să câștigi control asupra propriei respirații te poate ajuta să treci mai ușor peste durerile nașterii. Mai mult, în cazul unui travaliu prelungit, rezistența prelungită poate fi un mare ajutor.
Te ajută să-ți recapeți mult mai ușor corpul pe care îl aveai înainte să rămâi însărcinată. O să pui mai puține kilograme pe tine dacă o să continui să faci mișcare și pe perioada sarcinii. Cu toate acestea, este important de menționat faptul că nu este recomandat să încerci să slăbești atunci când ești însărcinată. Trebuie să fii conștientă că în această perioadă trebuie să te hrănești cât pentru doi.
Mai mult, deși încă nu este nimic atestat în mod oficial, există anumite studii care arată că mișcarea fizică depusă de mămici pe perioada sarcinii reduce riscul apariției complicațiilor, printre care și preeclampsia sau diabetul gestațional.
Atenție!
Există însă diverse cazuri în care activitatea fizică trebuie restricționată sau chiar sistată. Printre acestea se numără și:
- Ruperea apei
- Hipertensiune
- Contracții premature
- Sângerări vaginale
- Tipuri de activitate fizică
Majorității femeilor le place să danseze, să înoate, să facă yoga, pilates, să se plimbe cu bicicleta sau pur și simplu să meargă. Înotul este atrăgător în egală măsură întrucât îți creează senzația de imponderabilitate. Mulți experți recomandă mersul întrucât poți varia ritmul și distanța. Sursa: bebee.ro.