La Teheran sunt spionati sustinatorii lui Mousavi pentru a fi individualizati si aruncati in temnite. La Sydney parintii fricosi isi monitorizeaza copiii prin intermediul telefonului mobil, in Italia infractorii sunt localizati prin intermediul telefoanelor mobile. Tot mai mult, aceste mici obiecte de care am ajuns incapabili sa ne despartim ofera unor terte parti, informatii despre viata noastra privata, uneori mai mult decat ne dorim.
Represiunea post elecotorala din Iran a readus in dezbatere aceasta problematica. Unii au avut ceva de impartit cu Nokia Siemens, compania finlandezo-germana care anul trecut a vandut operatorului persan Tci, tehnologia care permite ingerearea in convorbirile telefonice ale clientilor. Aceeasi tehnologie care este la dispozitia guvernelor din Uniunea Europeana in controversata lege a interceptarii convorbirilor telefonice, care nu are nevoie de altceva decat de un mandat de la procuror pentru a putea fi pusa in practica in fiecare caz in parte.
In viitorul apropiat iecare mobil va putea trimite semnale de la sateliti si va permite localizari precise din punct de vedere geografic, ceea ce poate fi confortabil in cazul in care suntem avertizati printr-un sms ca magazinul in fata caruia ne aflam are o promitie, dar nu la fel de placut atunci cand spunem ca am fost in alta parte si sotia sau sotul intra in posesia unor date furnizate de aceste noi tehnologii.
MyMobileWatchdog, din august in Australia
Incepand din august, australienii vor putea sa foloseasca MyMobileWatchdog, un software dezvoltata de politia americana, care in schimbul a catorva zeci de dolari pe luna le va da posibilitatea sa vada lista de apeluri, sa citeasca sms-urile sau sa vada pozele primite de copii sau partenerii lor, printr-un simplu clik, conectandu-se la un site care face posibila aceasta aplicatie.
"Etichete inteligente" vin din 2010
Si de parca aceasta nu ar fi fost de ajuns, incepand din 2010 arsenalul unui potential spion se va putea inbogati cu o noua arma. Incepand cu anul viitor toate telefoanele Ericsson, si cu foarte mare probabilitate nu doar acestea, vor fi dotate cu un nou chip, Rfid (Radio frequency identification), asa numitele "etichete inteligente" care va inmagazina intr-un microcircuit date generale despre posesorul telefonului si alte informatii de identificare.
Printre cei care si-au aratat deja interesul pentru acest tip de servicii companiile care emit carduri de credit par a fi cele mai interesate. Daca titularul se dovedeste a fi intr-un alt loc decat cel in care se face tranzactia, este foarte posibil ca aceasta sa fi sfarsit in mainile cui nu trebuia. Noul sistem, punand cap la cap informatiile oferite poate sa declanseze un sistem de alarma-deci un nou servici pentru client. Insa, asa cum foarte bine se stie, orice data inmagazinata si urcata pe un server este si violabila.
Big Brother angajator: Atentie, seful te supravegheaza!
Angajatorii sunt si ei din ce in ce mai preocupati sa-si slefuiasca armele cu care isi pot supraveghea angajatii, mai ales intr-un moment precum cel actual in care toti pun accent pe eficientizarea muncii angajatilor in contextul mult mediatizatei criza economice.
Privacy la locul de munca? Teoretic da, practic nu se stie!
Potrivit lui Bogdan Toth incidenta utilizarii acestor metode este data si de o cultura antreprenoriala de tip adolescentin care guverneaza in mare parte mediul de business din Romania. "Inclusiv in cadrul companiilor multinationale contaminare cu modul de gandire al unor manageri romani este cat se poate de vizibil inca de la un prim contact telefonic, cand esti interogat in unele cazuri cu o iscusinta si pricepere specifica perioadei comuniste cand suspiciunea era cel mai puternic sentiment".
Dezvoltarea tehnologiei a adus cu sine metodele de monitorizare dintre cele mai diverse acoperind intreaga paleta de activitati ale angajatului. "Softurile de monitorizare arata ce website-uri viziteaza fiecare angajat si cat timp petrece angajatul pe acel website. Mai mult, aceste solutii ofera informatii si despre fisierele transferate de utilizatori, aplicatiile utilizate de acesta (inclusiv cele de tip Instant Messaging), a declarat pentru Feminis.ro Ovidiu Constantin, General Manager RnD Software - Livigent.
Companiile aleg sa instaleze solutii de filtrare si monitorizarea a continutului web in primul rand din motive pragmatice precum alocarea latimii de banda in cadrul departamentelor. Totsui, sunt si companii care aleg sa instaleze astfel de solutii si din rationamente ce tin de resursele umane, pentru cresterea productivitatii. S-a demonstrat ca in urma instalarilor unor astfel de solutii, eficienta angajatilor creste intrucat acestia sunt impiedicati sa foloseasca Internetul abuziv in scopuri personale. Mai mult, companiile care implementeaza o astfel de solutie se asigura astfel ca angajatii nu vor avea acces la partajarea sau descarcarea ilegala in reteaua firmei de documente (materiale protejate prin drepturi de autor) si apoi retrimiterea lor pe email sau prin mesageria instant catre prieteni sau colegi), ne mai spune Ovidiu Constantin.
Monitorizarea, solutia pentru sporirea eficientei
"In Romania, majoritatea companiilor care aleg sa instaleze asemenea solutii au o medie de minim 50 de angajati cu acces la Internet. Dar aceasta nu este neaparat o limita minima, mai ales ca solutiile de acest tip nu sunt o investitie costisitoare, comparativ cu rezultatele care pot fi obtinute din punct de vedere al productivitatii. Monitorizarea angajatilor se realizeaza in special in companiile mari, din domenii precum IT, telecom, financiar-bancar, dar si in sectorul public - administrativ sau educational - unde alocarea eficienta a resurselor este cu atat mai importanta, cu cat ele sunt sustinute de bani de la buget", afirma Ovidiu Constantin.
Pe de alta parte, Bogdan Toth crede ca sisteme de monitorizare sunt cel mai des folosite de catre companiile din domeniul distributiei, logistici, telecomunicatiilor, producti .unde au adus la o scadere cu pana la 40% a costurilor aferente activitatiilor zilnice, precizand ca acordul pentru astfel de practici este dat cu mare usurinta in momentul in care oferta beneficiilor pe care urmeaza angajatul sa le primeasca in cadrul companiei sunt la nivelul asteptarilor sale.
Unele dintre aceste aplicatii, precum Cyclope, un instrument adresat managementului, ce poate fi folosit cu succes si de departamentele HR si IT "ofera atat rapoarte individuale, cat si rapoarte la nivel de department si companie: topul celor mai activi angajati, cei inactivi, topul site-urilor vizitate, topul angajatilor care au petrecut cel mai mult timp online, rapoarte de productivitate", tocmai monotirzand activitatea pe internet si pe anumite computere unde este instalat, ne spune Maria Suciu, Marketing Manager, Amplusnet.
Din punct de vedere strict tehnic, este dificil ca angajatii sa isi dea seama ca sunt monitorizati, mai ales daca acestia nu au o pregatire tehnica. Exista insa obligatia legala a angajatorului de a-si anunta angajatii ca instaleaza un soft de monitorizare.
Legislatia prevede ca angajatorii care folosesc metode de monitorizare a angajatilor trebuie sa-i informeze pe acestia cu privire la acest lucru, iar datele cu caracter personal trebuie protejate si nu pot fi folosite in alt scop decat filtrarea accesului la continutul nepotrivit. Totusi, cat de liberi mai suntem cand aproape fiecare miscare ne este urmarita, iar angajatorul uita cateodata sa ne spuna asta? Tu cat de libera te simti in era Big Brother?