Exista multe alte trairi care pot sa afecteze protectia. Una din aceste este sentimentul de vinovatie, starea de a te simti vinovat de diferite lucruri. Spre exemplu, te poti simti vinovata de faptul ca ai simtit o atractie pentru o alta persoana sau chiar ai intrat in relatie cu alta persoana. Sentimentul de vinovatie isi va face mereu aparitia intr-o forma sau alta, va impiedica manifestarea libera a starii de protectie. A te lasa protejata cand te simti vinovata, este ca si cum ai accepta ca nu esti vinovata ceea ce creeaza o stare de contradictie. In general, cei mai multi oameni incearca sa fuga de aceasta traire a vinovatiei ceea ce conduce la refularea ei, la negarea ei, la represia ei.
Dar cand acest sentiment ramane consistent si prezent, starea de singuratate se accentueaza. Cadn sentimentul este negat, reprimat, refulat, etc. se poate crea iluzia protectiei insa cand lucrurile par sa mearga va interveni ceva care va „strica” tot. De obicei acest „stricat” este o situatie generala, strict obiectiva, realista, usor de explicat si de inteles de toata lumea – o plecare undeva, aparitia la el sau la ea a unei alte relatii, etc. Daca reusesti sa intelegi ce se intampla in fapt, sa pleci de la ceea ce pare a fi spre ceea ce se petrece in fapt, poti descoperi astfel de procese.
O stare de cenzura a partenerului, sentimentul de critica pare sa afecteze protectia. Un partener critic este acel partener care iti ataca narcisismul, feminitatea sau masculinitatea. Aceasta functie represiva face sa fie asociat cu o stare de prudenta, de retragere care pentru a deveni protectie este necesar sa depaseasca aceasta situatie iar functie represiva sa inceteze. Evident, ca si in cazul sentimentului de vinovatie se pune problema ce din protagonist face sa existe vinovatie sau ii permite acestuia sa fie un critic?
Aici partenerul pare sa devina o parte interioara foarte puternica, o instanta puternica, investita cu cenzura, un Supra Eu care pune in permanenta in act sau exista mereu posibilitatea punerii in act a unei interventii de cenzura a propriilor dorinte, pulsiuni, tendinte, actiuni, etc. Inerent acest judecator nu va permite lasarea in starea de protectie care ar presupune incetarea acestei cenzuri care ia forma criticismului sau a vinovatiei.
Afectarea sentimentului de ”protectie” are o forma clasica atunci cand se manifesta – gelozia. Atunci cand apare intr-un mod problematic gelozia ca stare de tensiune in cuplu, putem vorbi despre afectarea sentimentului de protectie. Aici nu este gelozia ca o stare de realitate sau de fals, de corect sau fals ci starea in care cuplul resimte gelozia. Este simptomul cel mai raspandit al singuratatii in doi, al absentei protectiei resimtite de cei doi. Iar daca esti gelos, atunci este greu sa te separi putin pentru a putea sa receptionezi propria stare de gelozie si sa o intelegi.
Sentimentul de protectie este cel care face obiectul relatiei terapeutice atunci cand vorbim despre singuratate. Iar acest sentiment de protectie este regasit prin si in cadrul relatiei terapeutice prin intalnirea cu un terapeut, indiferent daca vorbim despre o terapie individuala, de cuplu, familie sau grup. Insa atunci cand vorbim in mod dominant despre protectie, vorbim despre individual si de grup. Ca urmare, acestea sunt principalele modalitati de lucru atunci cand avem in vedere o terapie a singuratatii.