Pentru ca un cuplu sa ramana impreuna, spun psihologii, trebuie ca partenerii sa se inteleaga foarte bine si sa aiba o temelie solida. Prietenia este una din cele mai bune temelii pe care le poate avea un cuplu, mai buna chiar decat sexul, spun specialistii.
"Am fost prieteni inainte sa ne indragostim unul de altul. Ne-am cunoscut atunci cand lucram amandoi in acelasi loc. Ne intelegeam foarte bine si chiar ne facea placere sa mergem sa mancam la pranz, sa vorbim, chiar sa ne si contram... Nu era niciun fel de flirt intre noi, oricum, eu una nu constientizam. Amandoi eram in relatii stabile, care durau de cativa ani buni. Intamplarea - eu nu cred ca a fost o intamplare, ci un semn - a fost ca ne-am despartit de cei cu care eram cam in aceeasi perioada. Relatia a venit foarte natural, pentru ca ne stiam de atatia ani…" - ne povesteste Liana, care lucreaza intr-o agentie de publicitate.
Prietenia este felul in care putem ajunge sa cunoastem cel mai bine o persoana, si fiindu-i prieten, ii putem povesti toate lucrurile pe care le dorim pentru noi si pentru relatia noastra. De asemenea, prietenia ajuta un cuplu la formarea intimitatii.
Esther Perel avertizeaza, insa, cuplurile, in cartea sa "Inteligenta Erotica": autoarea sustine ca exista cupluri in care intimitatea este maxima, pentru ca partenerii isi povestesc cele mai mici amanunte ale vietii de zi cu zi, dar nu sunt capabili sa poarte o conversatie semnificativa. "Cand impulsul de a impartasi devine obligatoriu, cand nu mai sunt respectate limitele personale, cand este recunoscut numai spatiul impartasit al unitatii, iar spatiul intim este negat, fuziunea inlocuieste intimitatea, iar posesia coopteaza iubirea. Aceasta reprezinta, de asemenea, si sarutul mortii pentru viata sexuala.(…) Cand nu mai e nimic de ascuns, nu mai e nimic de cautat."
Intimitatea inseamna, in acceptiunea mea, sa ii impartasesti celuilalt toate temerile si toate lucrurile care te fac sa te simti nesigur pe tine. Ii pretuim pe prietenii in fata carora ne putem destainui, fara nicio retinere. Dar o doza prea mare din acest fel de intimitate distruge orice erotism prezent in relatie.
Prieten la bine si… la rau?
Sa fii prieten cu cel pe care il iubesti inseamna sa va distrati impreuna, sa radeti si sa va amuzati la o gluma. Inseamna nenumarate momente placute, amintiri vesele si zile traite mai frumos, doar pentru ca El te face oricand sa zambesti.
Chiar daca pare doar o zicala lipsita de substanta, "la bine si la rau" inseamna, de multe ori, sa ajungi sa comunici cu celalalt atat de bine, incat sa puteti transforma orice lucru dificil intr-unul peste care sa se poata trece.
Comunicarea si prietenia sunt importante si la inceputul unei relatii, pentru a-i aduce pe cei doi parteneri impreuna, dar devin cu atat mai importante atunci cand ceva nu merge bine in cuplu.
Cred ca ai observat si tu: in momentele in care vin obosita sau nervoasa de la serviciu si incep sa strig in gura mare "De ce nu ti-ai strans masa?", sunt de fapt momente in care sunt nemultumita de ceva, fie de relatie, fie de un lucru exterior care nu are nici o legatura cu el. Din fericire, prietenia intr-o relatie inseamna ca partenerul va intelege micul moment de furie si va incerca sa descopere ce te nemultumeste.
Cei care raman in relatii si casatorii solide si fericite sunt, de cele mai multe ori, cei care au constientizat importanta si limitele prieteniei intre cei doi parteneri. Pentru ca adevaratele relatii le avem cu cei care ne raman alaturi, pe care putem conta si a caror prezenta ne da un sentiment de stabilitate.
Ne indragostim si ne dez-indragostim de multe ori pe parcursul vietii. Prietenia este ceea ce ar putea face ca dragostea sa dureze.
De aceea, vin si te intreb: cat de multa prietenie exista in relatia ta?