Expertii sustin ca fiecare relatie de cuplu este presarata de numeroase sacrificii personale, unele dintre ele firesti si sanatoase, iar altele complet inutile. Astfel, din categoria celor nesanatoase pot exista persoane care calca peste orgoliul propriu doar pentru a-i menaja partenerului un ego supradimensionat si a-l pastra, astfel, alaturi de ele, dar si persoane capabile sa treaca peste orice - batai, infidelitati, vicii ale partenerului etc - pentru a putea mentine acest cuplu. Din nefericire, sustin expertii, aceste sacrificii se dovedesc de cele mai multe ori inutile, pentru ca oricat de bine intentionate ar fi, nu pot functiona pentru ca se bazeaza pe un principiu incorect.
Ce esti dispusa sa sacrifici pentru dragoste?
Facem, de fiecare data cand intram intr-o noua relatie, nenumarate mici sacrificii: renuntam la teama unui nou esec de dragul mult visatei "relatii de-o viata", la independenta pentru bucuria de a simti fluturii din stomac atunci cand ne zambeste, invatam sa iertam si sa facem mai putine reprosuri...ba uneori renuntam si la perna de dragul persoanei iubite si al somnului sau. Si toate aceste mici sacrificii sunt doar o mica parte din drumul catre fericire si din cel catre o relatie asa cum ne dorim. De fapt, sacrificiile sanatoase facute din dragoste sunt schimbari care ne ajuta sa renuntam la lucrurile prea putin importante in favoarea celor care conteaza cu adevarat.
Cum descoperi daca oferi mai mult decat trebuie?
Intreaba-te daca, in ceea ce te priveste, esti inca tu, cea de dinainte, si daca te simti bine - in primul rand alaturi de tine si abia mai apoi alaturi de partenerul tau - pentru a descoperi daca te deranjeaza ceva sau nu.
De cele mai multe ori obiceiul de a sacrifica mai mult decat ar trebui este, spun expertii, unul nascut in copilarie si care te poate face, in timp, sa ajungi sa te simti lipsit de importanta, sa te temi de orice respingere si, in final, sa te simti prea putin iubit si lipsit de succes in toate domeniile.
Te simti prost cand te pui pe tine pe primul loc?
Femeile au darul de a se simti mai mereu vinovate de cate ceva: ca nu petrec destul de mult timp acasa, ca nu au destul timp pentru a face ce-si doresc la locul de munca...lista vinilor inchipuite sau mai reale este mereu prezenta in subconstientul feminin. Un prim pas catre renuntarea la vina ar fi sa realizezi faptul ca fericirea ta se rasfrange si asupra celor din jur si ca ii poate chiar ajuta. E extrem de importanta sa renunti la impresia ca a te pune pe tine si fericirea ta pe primul loc arata ca esti egoista.
Ai putea descoperi ca rolul celei care alege sa sacrifice prea mult poate ascunde o prea mare dorinta de a placea, teama de respingere, dorinta de a fi mereu in control, reticenta atunci cand primesti si o lipsa de deschidere din partea ta.