Mentalitatea de tip totul sau nimic
Este modul acela de gandire care pune in fata nenumaratele lucruri care nu merg bine si lasa la urma pasii pozitivi. Nu te gandi de ce nu poti sa faci un anumit lucru, ci ia in considerare mai degraba ce poti face pentru a porni in directia respectiva.
"Nu ma apuc de cursul acesta, fiindca nu am o ora la dispozitie in fiecare zi ca sa ma tin de treaba." Dar ce spui de jumatate de ora atunci? Sau poate poti gasi o varianta online sau un curs compact pe care sa il rasfoiesti in weekend? Care varianta va da rezultate mai bune? Evident, a doua. Fiindca pasii mici, oricat de mici, sunt mai buni decat nimic.
Scara de valori
Daca te afli intr-un ring in care se pune accent pe siretricuri si trucuri miselesti, iar tu esti un om corect, care va lupta cu mainile goale, nu ai nicio sansa sa invingi intr-un astfel de meci. Prin urmare, valorile pe care tu le pretuiesti si valorile companiei in care tu lucrezi trebuie sa fie asemanatoare, altfel, indiferent cat de mult ai incerca, nu te vei impune.
Ambitie exacerbata
Daca telurile propuse pe plan profesional iti compromit viata privata, nu vei fi destul de motivata pentru a le duce la bun sfarsit. Micile lipsuri se aduna, sapand incet o groapa a nemultumirii si tristetii, in care vei cade in cele din urma. Fii realista si alege-ti teluri care se incadreaza perfect in cadrul unei vieti echilibrate.
Testul de duminica seara
Fii sincera si analizeaza-ti starea de spirit duminica seara. Daca nu esti nici macar putin bucuroasa ca iti reiei activitatea si ca incepe o noua saptamana plina de provocari, atunci muncesti intr-un domeniu sau in compania nepotrivita. Acea stare de nemultumire te urmareste constant, impiedicandu-te sa lucrezi la randament maxim.
Nu inveti din propriile greseli
De cele mai multe ori, greselile te fac sa te gandesti ca poate n-ar fi trebuit sa te apuci de acel lucru de la inceput. E gresit sa iei greselile drept semne ale destinului menite sa iti arate ca tu nu ar trebui sa te afli pe acel drum. Trebuie sa intelegi ca greselile sunt esentiale in calea spre succes, daca reusesti sa le analizezi si sa inveti ceva din ele. Chiar daca te impiedica sa obtii un anumit lucru, greselile iti pot fi utile in a-ti creiona noi obiective, mai precise, pe care sa le duci la bun sfarsit.
Te temi de interactiune
Multi vad flexibilitatea si disponibilitatea de a fi influentat de altii ca pe o slabiciune sau mai rau, ca pe o patare a propriei creativitati si insulta la adresa inteligentei proprii. Cu toate acestea, suntem fiinte sociale si de regula, unde-s multi, puterea creste. Invata sa accepti si sa valorifici perspectiva celorlalti, pentru a-ti creste sansele de succes. Accepta ajutorul atunci cand ti se ofera si invata din greselile altora atunci cand ti se ofera un sfat.
O alta fateta a reticentei fata de interactiunea cu ceilalti este teama de a fi copiat. Gandul ca ideile tale geniale ar putea fi preluate de altcineva si ca nu vei fi singura care sa contribuie la dezvoltarea si punerea lor in aplicare te va priva de placerea impartasirii pasiunii pentru un anumit lucru, lasandu-te prada geloziei. In loc sa mergi inainte, cu capul sus, gata sa iti expui punctul de vedere, nu faci decat sa te inchizi in tine, pastrand secretul ce devine intr-un final o povara pe care o duci singura. Alege sa iti impartasesti ideile si sa te bucuri alaturi de ceilalti de roadele muncii colective.
Victima epuizarii
Fie ca iti epuizezi resursele materiale, timpul propus pentru un proiect sau energia, acest obicei este un impediment major in ascensiunea profesionala. O greseala mica, pe care ai putea s-o rezolvi usor in conditii normale, ia proportii gigantice atunci cand esti epuizata fizic si psihic. Asadar, este musai sa iti administrezi cu atentie resursele, fie ele materiale si emotionale, pentru ca altfel risti sa te gasesti in fata unui colaps, din care sa iti fie greu, daca nu imposibil, sa iti revii.