Din punctul de vedere al unui profesionist ce trateaza probleme zilnice legate de functiile de conducere si fiind o femeie ce ocupa o astfel de functie, acesta este un aspect pe care il consider interesant si demn de a fi dezbatut.
Femeile ce ocupa functii de conducere in Europa Centrala si de Est
Europa Centrala si de Est este o regiune ce restrange culturi diverse, avand o mostenire istorica foate puternica, este vorba de o piata foarte fragmentara si multiculturala cand ne referim la intelegerea rolului femeii in societate, la serviciu si in cadrul familial.
Economiile de tranzitie si post tranzitie pot fi caracterizate de o foarte rapida si moderna restructurare a societatilor pe de-o parte, precum si de renasterea unor anumite valori patriarhale, pe de alta parte.
Tarile din Europa Centrala si de Est au fost nevoite sa isi reconstruiasca din temelie economiile, uneori chiar si statele, si asta folosind tehnologii, metode de dezvoltare si arhitectura de ultima ora, devenind in anumite aspecte mai moderne decat unele state vestice. Odata cu globalizarea, patrunderea Internetului si a altor mijloace de comunicare moderna, precum si deschiderea spre piata de afaceri internationala, aceste tari au urmat o cale democratica si rationala a interpretarii problemelor legate de diferentierea pe genuri la locul de munca si au acordat oportunitati egale atat barbatilor cat si femeilor in posibilitatea de a participa la conducerea unei companii.
Procesele de modernizare si globalizare in Europa Centrala si de Est, precum si nevoia de a dezvolta o cultura in termeni de afaceri, acorda in general sanse si oportunitati nenumarate femeilor. In anumite domenii de activitate dominate in mod traditional de barbati, in Europa Centrala si de Est putem observa faptul ca femeile profita de diferentierea pe sexe. Abilitatea de a atrage atentia, folosirea anumitor aspecte ale inteligentei emotionale in procesul de vanzare, o buna intelegere a problemelor legate de relatiile umane, precum si empatia, acorda femeilor multe atuuri firesti in sectorul antreprenorial. In plus, femeile sunt adesea considerate a fi mult mai sarguincioase, responsabile si cu o mai mare putere de munca in posturi de conducere, in special in situatiile de infruntare a unei concurente feroce din partea barbatilor. Acelasi argument poate fi extins si la alte grupuri in mod obisnuit discriminate in afaceri. In timp ce cultura afacerilor este inca in formare in economiile Europei Centrale si de Est si in timp ce uneori eticheta standard a conduitei si interactiunii intre genuri in posturile de conducere nu se afla inca la un nivel foarte dezvoltat, putem observa situatii in care femeile sunt promovate si totodata tinute in umbra din cauza discriminarii sexuale..
Privind statisticile, dezechilibrul numeric al barbatilor fata de femei in pozitii decizionale este destul de semnificativ. In majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est, statisticile demografice arata ca sunt mai multe femei decat barbati, si totusi procentul de numire al femeilor in astfel de pozitii este sub 40 % in toate cazurile.
Totusi, exista exemple interesante privind realizarile femeilor in sectorul afacerilor. In Romania ti le amintesc pe Liliana Solomon, CEO al Vodafone Romania, Alexandra Gatej, presedinte USCE: Unilever sau Anca Ioan, CEO Tiriac Holdings.
Piata dezvoltata in Rusia ne ofera un set de exemple: Olga Dergunova ocupa functia de Presedinte al Microsoft CIS si Rusia, Elena Baturina - singura femeie milionara de origine rusa – este Presedintele companiei de constructii Inteco. De nationalitate Kazakha, Golzhan Moldazhanova este CEO al celui mai mare concern de aluminiu din Rusia, CIS si din regiune.
In Ungaria, Czako Borbala a condus Ernst & Young, pana la numirea in functia de ambasador al Ungariei in Marea Britanie. Ranky Catalin, Director General al L'Oreal Ungaria, a dezvoltat operatiunile intregii companii acolo. Agnes Jagicza, CEO adjunct al Invited Ungaria, a reusit de curand doua fuziuni la nivel inalt (Euroweb si HTCC).
De-a lungul istoriei umane exista exemple de femei – realizatori, razboinici, oameni de stiinta, doctori si artisti - in toate epocile istorice. In ciuda constrangerilor religioase si a presiunii din partea societatii, femeile au reusit sa sparga limitele si au reusit sa readuca valorile in societatile lor. Astfel Europa Centrala si de Est in perioada de tranzitie si post tranzitie nu face exceptie si este sigur ca viitorul va aduce din ce in ce mai multe exemple de cariere feminine de clasa.