Semnatara articolului era ingrijorata pentru copilul sau care, dupa ce a folosit pentru prima oara olita in jurul varstei de opt luni, a renuntat la a o mai folosi, dupa o perioada de vreme. Isi punea problema unui regres in ceea ce priveste invatarea celui mic la olita.
Psihologul Cristina Calarasanu explica: "Din experienta mea, sunt doua tipuri de parinti: cei care fac din obisnuirea copilului cu olita un scop in sine, cei care transforma olita intr-o jucarie si care incearca sa ii puna pe olita de foarte devreme si cei care incearca sa duca cat mai departe purtarea scutecelor de unica folosinta, ajungand sa isi invete copiii sa foloseasca olita dupa un an si jumatate."
Prima categorie de parinti, cei care fac din trecerea de la scutec la olita un scop in sine gresesc, spune psihologul, atunci cand ii pun pe cei mici pe olita si ii lasa acolo pana cand obtin un rezultat. In acest fel, copilul nu asociaza olita cu o nevoie fiziologica, ci cu un moment de joaca –mai ales daca olita canta, lumineaza sau are diverse figurine aplicate, o pedeapsa –daca sunt lasati pe olita mai mult timp sau chiar un bau-bau. Cea de-a doua categorie, cei care isi lasa copiii cat mai mult timp cu pampers-ul, sunt cei care spun "copilul nu vrea sa foloseasca olita" sau "copilul nu sta pe olita" si cred ca daca il lasa cateva minute pe zi, sau de mai multe ori pe zi, sa stea pe olita atunci cand au ei timp, copilul va invata sa asocieze olita cu nevoile fiziologice.
"Trebuie sa ii explica, chiar daca are numai un anisor si pare ca nu te intelege, la ce foloseste olita, cand trebuie sa ceara olita si ca ar trebui sa ii comunice mamei, fie prin gesturi, fie prin vorbe momentele in care simte nevoia sa o foloseasca. Nici macar nu e vorba de olita in toata aceasta situatie, e vorba de comunicare si de a-l invata pe cel mic sa asocieze olita cu nevoia de a merge la toaleta.", spune psihologul Cristina Calarasanu.
Atat psihologul Cristina Calarasanu, cat si medicul pediatru Valeria Herdea sunt de acord in aceasta privinta: olita nu trebuie sa fie un instrument de joaca. Nici olitele muzicale, nici cele care care seamana mai mult cu o jucarie decat cu un obiect util nu il vor convinge pe copilul tau sa le foloseasca. El nu trebuie sa asocieze olita cu joaca, ci cu nevoile sale.
Este evident ca nu exista o varsta optima si ca nu exista nicio reteta exacta pentru toti micutii. Asa cum o mare majoritate a celor din generatiile noastre au fost invatati sa mearga la olita la varste destul de mici (pana intr-un an si jumatate), poate si pentru ca scutecele de panza trebuiau spalate si apoi fierte, scutecele moderne, de unica folosinta, si o abordare mult mai orientata inspre dezvoltarea ulterioara a copilului au facut ca varsta la care cei mici sunt pusi la olita sa creasca.
Cristina Calarasanu, psiholog la Centrul de Psihologie de Actiune si Psihoterapie (CPAP) spune: "Nu sunt nici pro scutece pana la trei ani de zile, dar nici a pusului la olita de la varsta de sase luni. Pare dresaj, dar nu este...e vorba de comunicarea cu cel mic."