Anual, în Marea Britanie se vând aproximativ 80 de milioane de ouă de ciocolată, potrivit British Retail Consortium. Dar dacă vrei să eviți excesele de zahăr și să optezi pentru ceva mai sănătos, poate că ciocolata neagră este răspunsul. Nutriționiștii susțin că aceasta vine cu o serie de beneficii, dacă este consumată cu măsură, relatează The Times.
„Ciocolata neagră poate fi o completare nutritivă în dietă, cu condiția să fie consumată moderat”, spune Nichola Ludlam-Raine, dietetician specializat și autoarea cărții How Not to Eat Ultra-Processed, care consumă zilnic ciocolată neagră. „Conține polifenoli, în special flavanoli, care au proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Acești compuși sunt asociați cu beneficii precum îmbunătățirea circulației sanguine, reducerea tensiunii arteriale și, posibil, o mai bună sănătate a inimii și a creierului.”
Ciocolata neagră oferă și mici cantități de minerale esențiale, cum ar fi magneziu, fier și cupru. Printre preferatele lui Ludlam-Raine se numără Moser Roth 85% Cacao de la Aldi, Lindt simplu (peste 70%) sau varianta de la Tesco.
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Loma Linda din California, beneficiile ciocolatei negre sunt mai evidente în variantele care conțin peste 70% cacao. Flavonolii naturali reduc inflamația și pot aduce beneficii cognitive, potrivit Adevărul.ro.
„Cu cât concentrația de cacao este mai mare, cu atât impactul pozitiv asupra cogniției, memoriei, dispoziției, imunității și altor efecte benefice este mai mare”, explică profesorul asociat Lee S. Berk, care a condus studiul.
Ludlam-Raine menționează și o recenzie publicată în Frontiers in Nutrition în 2022, care a analizat efectele neuroprotec