Prin urmare, tu si partenerul tau va veti lovi de un program dat peste cap din cauza tiparului de somn haotic al celui mic.
Astfel, in primele saptamani, te vei trezi de cel putin 7 ori pe noapte ca sa-l alaptezi, sa-i schimbi scutecul ori sa-l linistesti atunci cand plange.
Cu siguranta, daca paragraful de mai sus iti aminteste intrucatva de viata ta, te intrebi deja, ce se intampla de se trezeste atat de des? Ei bine, nu e niciun mister la mijloc. Atata doar ca ciclurile de somn ale bebelusilor sunt mai scurte decat ale unui adult, iar micutii petrec mai mult timp in faza REM a somnului, cunoscuta ca fiind necesara extraordinarei dezvoltari care se petrece la nivelul creierului. Faza REM a somnului insa e cunoscuta ca fiind mai superficiala, fata de cea non-REM, motiv pentru care bebe se si trezeste mult mai usor.
Dar nu dispera, pe la 6-8 saptamani situatia se imbunatateste. Cel mic incepe sa aiba perioade scurte de somn in timpul zilei si din ce in ce mai lungi in timpul noptii. De asemenea, au perioade scurte de somn REM si perioade lungi de somn profund, non-REM. Undeva intre 3-6 luni toti bebelusii trebuie sa ajunga sa adoarma toata noaptea.
Unii, mai somnorosi, o vor face inca de la 6 saptamani, in timp ce altii ajung la aceasta performanta de-abia la 6 luni. Pana atunci asigura-te ca are cateva obiceiuri de somn sanatoase: fii atenta cand e obosit, invata-l diferenta dintre noapte si zi, fa-i o rutina a somnului si, cel mai important aspect, da-i sansa sa adoarma singur.