E drept ca angajatii care isi vad seful ca pe un mentor vor dori sa petreaca tot mult timp in compania acestuia, in timp ce aceia care nu il prea inghit vor dori sa stea cat mai departe, insa specialistii recomanda cel putin 6 ore pe saptamana petrecute in compania sefului.
Intr-un studiu recent realizat de Leadership IQ, 32.410 directori, manageri si angajati au fost rugati sa completeze un chestionar cu privire la timpul petrecut in compania sefilor directi, cum interactioneaza cu acestia si aspecte generale ce tin de satisfactia la locul de munca.
A iesit la iveala ca exista o legatura intre oamenii care petrec mai mult timp in compania sefului si nivelul lor sporit de inspiratie, implicare, inovare si motivatie.
Cei care petrec aproximativ 6 ore interactionand cu seful direct sunt mai inspirati sa dea tot ce e mai bun, tind sa isi recomande compania ca fiind un loc de munca excelent si genereaza mai multe idei noi saptamanal. In plus, sunt mai dedicati si mai interesati de domeniul in care activeaza, iar acest aspect se aplica si in cazul celor care nu il apreciaza in mod special pe seful direct.
Cei care petrec mai mult de 6 ore in compania sefului nu dau randament mai bun, ci dimpotriva, este un comportament deranjant si contraproductiv.
In plus, timpul petrecut fata in fata imbunatateste rezultatele angajatului, comparativ cu situatia in care seful si angajatul discuta la telefon sau prin e-mail.
Din pacate, jumatate dintre respondenti estimau ca petrec alaturi de seful direc maxim 3 ore pe saptamana, in timp ce doar 4% reusesc sa atinga cifra recomandata de specialisti.
Daca faci parte din categoria celor care interactioneaza foarte rar cu superiorii, ai putea imbunatati acest aspect urmand cativa pasi simpli, potrivit themuse.com:
1. Sugereaza-i intalniri periodice, fie o data pe zi sau o data pe saptamana, in functie de rolul tau si de dimensiunile organizatiei.
2. Intreaba daca poti beneficia de o evaluare lunara informala. Poate suna stresant, insa iti va oferi sansa de a afla din timp de aspecte care ti-ar putea afecta negativ ascensiunea in cariera. Asa impusti doi iepuri dintr-un foc.
3. Data viitoare cand iti iei o cafea sau iei pranzul, intreaba-ti seful daca nu vrea sa ti se alature. Va fi o discutie mai relaxata, in care poate nu veti aborda subiecte legate de locul de munca, insa este un timp pretios pe care il poti folosi pentru a consolida relatia profesionala.
4. Invita-ti seful la un eveniment din domeniul in care lucrezi la care intentionezi sa mergi. Va vedea cat de implicata esti si vei avea pe cineva care sa iti alunge plictiseala daca se dovedeste un eveniment nu tocmai reusit.
Pont: Daca abia schimbati cateva cuvinte saptamanal, nu exagera, contactandu-l excesiv. Construieste treptat o relatie mai apropiata, astfel incat sa nu dai impresia ca urmaresti ceva anume prin brusca schimbare de atitudine.
Citeste si:
Cum aplici pentru un post care NU exista - 3 ponturi care iti aduc jobul visat!
Tara in care femeile au cele mai mari sanse de reusita
8 intrebari prin care cresti in ochii sefului: CAND si DE CE sa le folosesti