Majoritatea celor care slăbesc şi încearcă să îşi menţină greutatea în limite normale nu reuşesc, fiindcă nu ating un anumit prag care îi poate ajuta să evite efectul yo-yo, conform unor cercetări recente.
Rezultatele studiului au fost prezentate în cadrul ENDO 2016, întâlnirea anuală a Endocrine Society, ce a avut loc în Boston.
"Mulţi pacienţi pun la loc kilogramele după ce slăbesc iniţial, chiar dacă reuşesc să se menţină pentru o perioadă. Cei mai mulţi intră într-o spirală în care slăbesc şi se îngraşă la loc, fără a fi constanţi în ceea ce priveşte pierderea în greutate şi slăbirea", a subliniat autorul studiului, Joanna Juang, manager al departamentului de cercetare de la Novo Nordisk Inc., din Plainsboro, New Jersei.
Pentru a analiza tendinţele în ceea ce priveşte fluctuaţiile de greutate, Huang şi colegii ei au analizat istoricul medical a 177,743 de pacienţi obezi cărora le-a fost măsurat indicele de masă corporală (IMC) pe parcursul a cel puţin 5 ani.
În baza scăderii IMC în primele 6 luni de la prima măsurătoare, pacienţii au fost împărţiţi în 4 categorii: slăbire stabilă(o scădere de mai puţin de 5% din IMC), slăbire modestă (scădere între 5 şi 10%), slăbire moderată (scădere între 10 şi 15%) şi slăbire drastică (scădere de peste 15% a IMC).
Pacienţii care au înregistrat o scădere drastică a IMC în primele luni au avut şanse mai mari să slăbească în continuare. Dintre cei cu o scădere modestă, doar 23.1% şi-au menţinut greutatea, iar 2.0% au continuat să slăbească pe parcursul a doi ani de la prima măsurătoare. Dintre cei cu o scădere moderată, 14.1% şi-au menţinut greutatea, în timp ce 4.1% au continuat să ardă kilogramele în plus. Dintre cei cu o scădere drastică, 19.4% şi-au menţinut greutatea, în timp ce 11.1% au continuat să slăbească pe toată durata monitorizării.