Specialistii in nutritie subliniaza ca, desi exista o diversitate foarte mare de agenti de indulcire, niciunul nu are calitati nutritive superioare care sa il recomande in defavoarea celorlalti.
"Zaharul, indiferent de culoare, contine 4 calorii/gram si atat! Sunt asa-numitele calorii GOALE, adica energie pura, fara alti nutrienti (proteine, vitamine, minerale, acizi grasi etc). In zahar avem doar sucroza, un dizaharid format dintr-o molecula de glucoza si una de fructoza", explica medicul nutritionist Mihaela Bilic pe pagina oficiala de Facebook.
Din punct de vedere nutritiv, sustine specialista, diferentele dintre agentii de indulcire sunt nerelevante: "melasa contine urme de calciu, magneziu si fier, zaharul brun urme de calciu si potasiu iar zaharul brut impuritati din trestia de zahar. Prezenta acestor minerale, in cantitati infime, nu imbunatateste calitatile nutritive ale respectivului produs".
Mihaela Bilic mai aduce in discutie diferentele dintre tipurile de zahar si cate calorii se afla intr-o lingurita de zahar. "Singurele diferente dintre diferitele tipuri de zahar constau in puterea lor de indulcire si in viteza cu care se absorb in sange, dar numarul de calorii pe care il contin este acelasi. 1 lingurita zahar DE ORICE FEL= 4-5 grame= 16-20 calorii. Indiferent ce forma de zahar alegeti pentru indulcit, faceti-o strict pe criterii de gust si placere, pentru ca aportul nutritiv este identic si consta doar in calorii goale", concluzioneaza medicul Mihaela Bilic.
Citeste si: Nutritionistii atrag atentia: mierea ingrasa mai tare decat zaharul
Cat de periculos este zaharul pentru sanatate - La ce riscuri te expui
6 secrete alimentare care te ajuta sa iti mentii sanatatea dintilor
Zaharul, la fel de periculos ca nicotina
Beneficiile zaharului de cocos
Testul pe care orice gravida ar trebui sa si-l faca pana in saptamana a 13-a