Slovacii incep sarbatorile de iarna cu patru duminici inainte de Ajunul Craciunului. in fiecare saptamana ei aprind o lumanare in coronita de Craciun, iar cand toate cele patru sunt aprinse e semn ca sarbatoarea bate la usa. Cele care asteapta cu nerabdare Craciunul sunt fetele nemaritate, aceasta fiind ocazia cu care ele isi afla ursitul.
Cu 12 zile inainte, tinerele scriu pe 12 biletele numele baietilor pe care ii plac si le pun sub perna. in fiecare dimineata, ele arunca cate un bilet, astfel ca ultimul ramas pentru dimineata de Craciun le va indica numele celui cu care se vor casatori.
In dimineata din Ajunul Craciunului, membrii familiei se trezesc foarte devreme si ies in aer liber, pentru a pasi pe pamant, confirmand astfel legatura lor puternica, de agricultori recunoscuti, cu pamantul. in seara de Ajun, familia se aduna pentru cea mai imbelsugata masa a anului, care contine nu mai putin de 12 feluri de mancare, care mai de care mai savuroase.
Mancarea traditionala este crapul cu salata de cartofi. Crapul se taie in forma de potcoava, pentru a aduce noroc. Alte feluri traditionale sunt supa-crema de varza, placinta cu miere, mancarea de mazare sau fasole, tipicele “opekance” – baghete din aluat dulce cu mac si branza si tortul de Craciun, “štedrák”, sau tort "generos", denumit astfel deoarece contine 4 tipuri de umplutura: gem, cas, nuci, seminte de mac. Multe dintre aceste delicatese pot fi replicate si pentru Craciunul romanesc, folosind produsele lactate Koliba, traditionale din zona muntoasa a Slovaciei. Acestea pastreaza gustul autentic al lactatelor de calitate slovace, datorita metodei traditionale de preparare si a provenientei laptelui. Cele mai recomandate produse Koliba pentru retetele de Craciun cu specific slovac sunt cascavalul, cascavalul afumat, untul premium natural si Gustul untului. Acestea pot fi gasite in majoritatea hypermarket-urilor.
Mierea cu usturoi este nelipsita in seara Ajunului, pentru a alunga spiritele rele. Finalul mesei trimite la despachetarea cadourilor aflate sub bradul impodobit. in vremurile trecute, darurile aveau o mare valoare simbolica: merele semnificau sanatate, nucile – intelepciune, bijuteriile – frumusete si noroc, iar monedele – bogatie si succes.
Ziua de Craciun este infrumusetata de numeroasele alaiuri de colindatori, formate din valasi (pastori), baca (baci) si cert (dracul).
Ziua de 25 decembrie se continua cu mese copioase, colinde si timp petrecut alaturi de familie.
Citeste si:
Obiceiuri culinare in vacanta: 10 reguli internationale care te feresc de gafe