In primul rand trebuie sa vezi lumea (in cazul nostru camera lui) prin ochii lui. Uita-te la spatiul din jurul lui, la mobila pe care o are in camera si pune-te in locul lui. S-ar putea sa fii surprinsa!
Mobila adultilor este diferita de cea a copiilor, iar ca ei sa aiba o camera organizata trebuie in primul rand sa aiba o mobila pe masura. Poti incepe cu dulapul care si el are nevoie de umerase care sa se potriveasca cu masura pe care o poarta copilul tau. Pentru sosete si lenjerie foloseste cosuri, la fel si pentru jucarii. Acesta este un prim pas in organizarea camerei copiilor.
Faptul ca ii spui sa pastreze curantenia nu va da nici un rezultat. Mai degraba mizeaza pe dezvoltarea abilitatilor de organizare ale celui mic. Inainte de toate fa-l sa inteleaga logica organizarii, de ce are nevoie de asta si apoi cum sa o mentina.
Sorteaza, depoziteaza si simplifica
Cele mai multe camere de copii sunt mici, inghesuite, cei mai ghinionisti le imparti cu fratii sau surorile mai mari sau mai mici si duc lipsa de solutii de depozitare. Intr-o camera care are prea multe jucarii, haine, si alte obiecte si pe care o mai si imparti mi se pare si normal sa nu vrei sa faci curat sambata dimineata.
Solutia: sorteaza, depoziteaza si simplifica. Da hainele pe care nu le mai poarta sau care i-au ramas mici, pastreaza numai esentialul. Desi la inceput iti este greu sa te desparti de niste haine care iti plac foarte mult, dar pe car nu le mai porti, cu timpul iti dai seama ca ocupa spatiu degeaba in dulap.
Pentru jucarii foloseste cosuri, asa cum am zis si mai sus, sau daca spatiul iti permite un dulap, astfel incat acestea sa nu fie aruncate unele peste altele, asa cum sunt in cos. L acateva luni faceti curat impreuna la jucarii, si vezi cu cate mai ramaneti.
Aceeasi strategie o piti aplica pentru toate obiectele din camera celui mic. Imi place ca toti producatorii de mobila care au intrat pe piata romaneasca de curand pun mare pret pe depozitare. Asa ca nu trebuie sa-ti faci griji, solitiile de depozitare se gasesc in marile magazine si nici nu sunt scumpe. Si ceea ce conteaza cel mai mult, exista o varietate mare de modele si culori de unde poti alege.
Pune jucariile pe care le foloseste cel mai des pe rafturile de mai jos, iar pe celelalte mai sus. Iar ca organizarea sa fie perfecta printeaza niste etichete: imagini care sa reprezinte sosete, tricouri, camasi, papusi, masini si lipeste-le pe rafturile care le corespund. Asa o sa-i reamintesti ce si unde trebuie sa puna la loc.
Invata-l rutina curateniei
E curat, toate lucrurile sunt la locul lor, apoi se joaca si peste o ora iar este dezordine. Dar daca il inveti sa puna totul la loc dupa ce se joaca, sau seara sa isi puna hainele in dulap si sa le duca la spalatorie pe cele murdare o sa-i dezvolti un “tic” care nu poate decat sa-l ajute sa isi mentina camera curata. Tu cum il inveti sa mentina curatenia?