Ce bine ar fi totusi daca oamenii, tineri sau nu foarte tineri, s-ar gandi putin mai mult la ce presupune casnicia, relatia in sine, traiul in comun. La inceput de drum impreuna totul pare minunat, nu se vad lipsurile sau nepotrivirile, iar cei doi tind sa isi scoata la iveala doar ce au in comun. Dar, asa cum stim deja cu totii, fiecare individ e altfel, are ideile si gusturile lui, preferintele lui, hobbiurile si prietenii lui etc.
Tocmai de aceea ar fi bine ca inainte de a spune marele DA, sa va ganditi macar la cateva detalii care v-ar putea transforma rapid viata intr-un mic razboi de care pe care.
Iata cateva dintre ele, care v-ar putea face probleme, in cazul in care sunt diferente mari de opinie intre voi:
1. Serviciul
Sunteti multumiti de serviciile pe care le aveti?
Daca unul din voi ar primi un post mai bun, insa intr-o alta localitate sau intr-un alt colt al lumii, ar fi urmat de celalalt?
Cum l-ai privi daca si-ar pierde serviciul si viata voastra s-ar transforma intr-un mic cosmar financiar?
2. Caminul
Cum vezi tu casa voastra si cum o vede el? Vreti sa va construiti un camin impreuna sau va multumiti si cu o stare de provizorat, de trait in chirie sau cu parintii unuia dintre voi?
De multe ori femeia, mai ales inainte de a se pregati sa faca un copil, isi doreste o casa. Un cuib al ei, pe care sa il organizeze ea in asa fel incat sa se simta bine, in siguranta, pentru noua viata pe care o aduce pe lume. Dar posibilitatile sunt din ce in ce mai reduse, iar barbatii, precauti si pragmatici de felul lor, nu vor sa riste un credit bancar, mai ales in ziua de astazi. Cum o scoateti la capat in cazul in care tu votezi pentru a avea o casa si el spune un nu categoric?
3. Banii
Stim ca banii sunt cel mai intalnit motiv de discutii in familie. Puneti banii la comun? Sau fiecare cu conturile, economiile si cheltuielile lui? Banii lui sunt banii vostri si banii tai sunt banii tai? Punteti casa si bunurile pe numele amandoura? Sau doar pe numele tau, sa fii tu sigura ca nu ajungi in strada niciodata?
4. Istoria fostelor relatii
A ramas vreunul din voi in legatura cu vreun fost iubit sau iubita? Sunteti ok cu treaba asta? Pentru ca gelosi putem fii cu totii. Ganditi-va bine ce presupune o astfel de legatura cu o fosta sau un fost si daca o puteti accepta cu adevarat. Fiti cat se poate de sinceri cu voi insiva, in ceea ce priveste acest lucru.
5. Sexul
Fiecare intelege sexul in felul lui si gaseste o anumita multumire din asta. Barbatii vor sex mai mult sau “tot timpul”. Femeile sunt motivate mai mult de dorinta de a avea un copil, decat de a avea parte de placere. Va potriviti la alegerile si placerile sexuale? E ceva ce ti-ar cere el si tu n-ai vrea sa faci? Nu acum, ci in general. Mai bine discutati inainte de casatorie despre aceste lucruri, decat sa ajungeti ulterior la santaj de genul: “Nu vrei tu, ma duc la alta care vrea!”
6. Sanatatea
La noi nu e obiceiul sa se faca promisiuni desarte la Primarie sau la Biserica. Insa e bine sa va ganditi cum ati reactiona daca celalalt s-ar imbolnavi de o boala incurabila, si-ar pierde un membru sau mintile. L-ati mai putea iubi la fel? Ati fi in stare sa ramaneti in continuare alaturi de el?
Sau ati fi in stare sa va asumati ingrijirea unuia dintre parinti pana ce acesta nu va mai fi?
7. Aspectul fizic
Te-ai casatorit cu un barbat inalt, frumos, cu o conditie fizica de invidiat si esti mandra sa mergi la brat cu el pe strada. Stii in sinea ta ca se va schimba in timp, insa nu iti imaginezi frumusetea asta de barbat peste 20 de ani, cu chelie si burta, delasator si neingrijit. Si daca totusi se ajunge acolo, ce faci? Il parasesti?
Reciproca e valabila si pentru tine. Daca dupa ce ai una sau doua nasteri te ingrasi si nu mai poti da jos? Te va mai iubi in continuare? Va ramane alaturi de tine si copiii?
8. Calitatea de parinte
Ideea de a deveni parinte sperie pe foarte multi dintre barbati. Pe altii ii face sa se simta mandri, capabili si demni. Si sa se descurce de minune atat cu scutecele, cat si cu hranitul copiilor, imbracatul si dusul la gradinita, supervizarea temelor si educarea copiilor lui. Tu cum poti stii de la bun inceput daca barbatul ales de tine va fi un bun tata sau nu?
Eventual vorbeste cu el, in perspectiva, cum priveste si cum se raporteaza la ideea de a fi tata. Mai bine sa ai macar o parere despre, decat sa te trezesti in fata unei situatii in care trebuie sa te descurci absolut singura. Decat sa iti spuna ulterior: “Eu ti-am spus ca nu vreau copii. Descurca-te singura!”
9. Rudele
Iti plac rudele lui? Dar lui ii plac rudele tale? Pe acestea nu ni le alegem, deci suntem nevoiti sa le luam ca atare. Nu noi le-am facut, nu noi le-am crescut si educat. Dar cat putem sa acceptam in viata noastra rudele celuilalt? E o buna intrebare care, tot asa, va va feri ulterior de discutii si neintelegeri inutile.
10. Prietenii
Cat de importanti sunt prietenii in viata voastra? Cat timp si spatiu le acordati? Cine vine pe primul loc? Sotia/sotul? Familia? Prietenii?
Iti plac prietenii sotului? Dar lui ii plac prietenele tale? Ai fii dispusa sa renunti la ele daca el nu le-ar accepta?
11. Animalele de companie
Tu ai catel si el pisica. Ce faceti? Cum ii puneti impreuna?
Lui nu ii plac animalele, iar tu ai crescut cu animale de companie. Cum ajungeti la un numitor comun?
El vrea un acvariu cu pesti sau un….sarpe, tu…
12. Legea
A avut vreunul din voi probleme cu legea? Ce parere are fiecare, merita sa fie respectata sau nu?
Decat sa aflii mai tarziu ca el are cazier judiciar, mai bine stii din start si vezi daca vrei sa il accepti sau treaba asta iti ridica unele semne de intrebare in ceea ce-l priveste.
13. Religia
Sunteti amandoi de aceeasi religie? Sau va faceti Pastele la diferenta de o saptamana doua. Va puteti intelege si descurca in felul asta?
Daca el e musulman iar tu crestina, esti in stare sa renunti la friptura de porc de la Craciun? Sau asa, in general?
Sau daca el e evreu, crezi ca poti gati cuser tot restul vietii tale de acum inainte? Sau sa respecti sabatul?
14. Cultura
Ce inseamna cultura pentru tine si ce inseamna pentru el? Tie iti place sa mergi la spectacole de teatru si de opera, lui la meciuri sau la o bere cu baietii.
El e atras de filme si carti istorice, tu le perferi pe cele de dragoste. Cum faceti sa nu va frustrati unul pe celalalt si sa va puteti iubi in continuare?
15. Sarbatorile si zilele de nastere
Cum e obisnuit fiecare din voi sa isi petreaca sarbatorile sau zilele de nastere? Va bucurati amandoi de aceste evenimente ale anului?
El nu vrea sa isi sarbatoreasca ziua, nu vrea cadouri, nu vrea tort, nu vrea invitati. Tu ai fost obisnuita de mica sa faci mare caz de un astfel de eveniment, sa organizezi petreceri surpriza, sa pui suflet intr-un astfel de moment de bucurie. Cum faci sa nu il inoportunezi pe el si nici tu sa nu fii frustrata?
16. Calatoriile / Vacantele
Lui ii place sa stea acasa si sa se odihneasca in concediu, tie iti place sa colinzi in jurul lumii, pe munte sau la mare. El considera plecatul in concediu o cheltuiala inutila, tu pui bani de-o parte tot anul pentru cele cateva saptamani de vacanta pe care le ai pe an. Si desigur, ai vrea sa iti petreci acest timp cu el. Cum faceti sa fiti fericiti amandoi si fiecare sa aiba parte de ce isi doreste?
17. Eudcatia
El are facultate, master si doctorat, tu ai terminat doar liceul si ai o specializare oarecare. Esti ok cu diferenta asta de educatie dintre voi? Cand te vei afla intre prietenii lui, vei face fata discutiilor si te vei simti la largul tau?
Sau tu esti titrata iar el provine dintr-o familie de nivel mediu, fara prea multa educatie si cultura. Iti e ok sa nu poti vorbi cu el despre toate lucrurile pe care le stii, despre care citesti sau care te preocupa?
18. Obiceiuri culinare
Lui ii place sa manance numai carne, tu ai dat-o de mult pe salate si esti o vegetariana convinsa. Ai sa fii in stare sa ii gatesti cu carne? Sau te vei da peste cap sa il convingi si pe el sa renunte la tot ce e animal, ca asa e sanatos? Si daca el nu vrea, ce faci? Il parasesti?
El e foarte pretentios la mancare, nu mananca azi, ce a fost gatit ieri, vrea tot timpul altceva si numai bunatati si mancaruri sofisticate. Esti capabila sa te transformi intr-o bucatareasa de lux? Simti ca poti sa iti aloci jumatate din fiecare zi, de acum inainte, pentru a sta in bucatarie?
19. Rasa, etnia, deosebirile
Aveti diferente de opinie in ceea ce priveste culoarea pielii sau religia? Ii consideri pe unii oameni mai inferiori decat pe altii? Religia ta e mai buna decat oricare alta?
Dar despre homosexuali si lesbiene ce parere are fiecare? Sau amanati sa aflati pana va treziti cu mainile in parul celuilalt, pentru niste lucruri de care voi practic nu va loviti in mod direct.
Dar daca fratele lui este homosexual? Te impaci cu gandul asta? L-ai invita la masa pe fratele lui impreuna cu…”prietena” acestuia? Ai fi in stare sa socializezi cu oameni cu orientari sexuale diferite? Dar el?
20. Viata de zi cu zi
Sau numitorul comun. Ce facem, cum facem, cand facem, in asa fel incat sa continuam sa ne simtim bine impreuna si sa ne iubim tot mai mult in fiecare zi.
Aceasta lista ar putea fi completata si innoita de fiecare dintre voi, inainte sau pe parcursul casniciei. E bine sa il descoperi pe celalalt, in fiecare zi cate putin, sa te obisnuiesti sa fii impreuna cu el, sa te bucuri de fiecare zi petrecuta impreuna. Dar la fel de bine e sa ai cat de cat o idee mai concreta despre omul de langa tine, pe care l-ai ales pentru…tot restul vietii.