Gonartroza sau artroza genunchiului este o afectiune cronica degenerativa a articulatiei, avand ca rezultat uzura progresiva a cartilajului articular, care in timp duce la aparitia durererilor si limitarii mobilitatii genunchiului.
Aceasta afectiune este una care apare mai frecvent la persoanele trecute de 45 de ani care au sau nu factori de risc. Boala poate aparea ca urmare a inaintarii in varsta sau poate sa apara datorita influentei exercitate de anumiti factori, precum: obezitatea, diabetul zaharat, sedentarismul, sarcina sau diferite traumatisme fizice.
Un studiu recent al unei echipe de la Universitatea Massachusetts, ce a tinut sub observatie doi ani un grup de aproximativ 2.000 de pacienti afectati de artroza a genunchiului, arata ca 6.000 de pasi efectuati zilnic constituie pragul de referinta pentru o limitare functionala a celor diagnosticati.
In plus fiecare 1.000 de pasi suplimentari se asociaza cu o reducere cu 16% a riscului de handicap major.
In acest studiu distanta parcursa zilnic a fost masurata cu podometrul.
Acest studiu ar trebui sa atraga atentia celor care nu fac foarte mult efort, deoarece gonartroza este considerata ca fiind boala secolului si afecteaza o mare parte a populatiei.
Sursa: Agerpres
Citeste si: