Intr-o piata a muncii in care bugetele de training au scazut vizibil, iar angajatorul cauta sa investeasca intr-un mod cat mai eficient se prefera persoane care sa ajunga la rezultate vizibile in cel mai scurt timp. Ai in vedere ca o evaluare corecta te poate ajuta acum mai mult ca oricand sa iti cunosti atuurile si sa iti identifici acele zone proxime in care ai sansele cele mai mari sa lucrezi.
Mihaela de exemplu, lucreaza in domeniul tehnic de 4 ani de zile si s-a aflat in situatia in care departamentul ei a fost restrans cu mult ca si numar de oameni. O analiza atenta a atuurilor ei a ajutat-o sa vada care sunt acele abilitati pe care le poate transfera cu usurinta intr-o noua directie de munca.
Faptul ca poate comunica foarte usor, ca poate asimila informatii tehnice rapid, ca a invatat autodidact din interactiunea cu alte departamente din firma si ca a intrat in contact cu multi clienti pana acum ca si Inginer Ofertare, a determinat-o sa se orienteze catre zona de vanzari intr-o companie cu activitate de baza usor diferita de cea in care lucrase pana acum. O atenta analiza a pietei a facut-o sa realizeze ca cele mai multe posturi cele mai multe posturi deschise in momentul de fata sunt in vanzari, unde se cauta cei mai buni oameni.
2. Fa-ti cat mai vizibila intentia
Daniela stie deja ca de la 1 mai vor fi dati afara mai multi oameni din compania in care lucreaza. Consultantii de IT specializati pe aceeasi ramura ca si ea isi gasesc foarte greu de lucru si cunoaste deja fosti colegi care dupa 4 luni de zile inca nu s-au reangajat. Experienta ei recenta ca si Coordonator de Proiecte a ajutat-o sa identifice 2-3 posturi libere in piata, insa de cand a trimis CV-ul ei a trecut deja o luna si nu a primit nici un telefon.
A inceput sa retrimita CV-ul sau cu o scrisoare de intentie mult personalizata pe fiecare companie si post in parte si mai apoi a luat legatura telefonic cu persoanele responsabile de recrutare. A aflat astfel ca pentru unul dintre posturile pe care si-l dorea existau mai mult de 1000 de CV-uri primite! Sansele ei de a fi remarcata dintre cei 1000 de candidati au crescut cu mult prin faptul ca si telefonic si prin e-mail si-a manifestat interesul pentru acea pozitie, iar maine va merge deja la un prim interviu.
3. Fii flexibil
Daca anul trecut Mihai a schimbat locul de munca si a ajuns sa castige cu 60% mai mult decat in postul anterior, in prezent oferta salariala pentru noile posturi nu este nici pe departe atat de generoasa. Firma si-a inchis activitatea iar Mihai este nevoit sa isi caute din nou un job. Desi a fost deja la cateva interviuri, ceea ce i s-a oferit pentru o noua colaborare era sub salariul castigat anterior.
Financiar, recompensarea rezultatelor se orienteaza mult mai mult pe performanta si salariile au o parte fixa mult mai mica. Ceea ce a aflat el ca se poate negocia mai avantajos este sisetmul de bonusare pentru rezultatele obtinute. Prin urmare, daca la inceput a fost dezamagit si a refuzat un loc de munca pe care si-l dorea, acum este dispus sa considere si din alte perspective ofertele pe care le primeste.
4. Atitudinea conteaza
Dincolo de faptul ca mai mult ca oricand angajatorii se orienteaza catre persoane care sa actioneze cu succes din primele saptamani de angajare, atitudinea inca ramane unul dintre cele mai importante lucruri. Motivatia de a munci, de a gasi modalitati inedite sa ajungi la rezultate atunci cand bugetele sunt mult reduse, dorinta de a reusi, implicarea, increderea in fortele proprii – toate acestea sunt pana la urma cel mai bun ingredient pentru a incepe si a cladi o colaborare reusita intr-un nou loc de munca!
Ioana Moholea
Project Manager
Perspective Group
Tel: (+40) 21 2119322