Bine v-am gasit! Sper ca v-ati limpezit si constientizat valorile si ati inceput sa ii priviti cu mai multa atentie pe cei din jur :)
Este posibil ca ati sesizat, deja un lucru: numarul valorilor nu este, nici macar teoretic, nelimitat. Este egal cu numarul starilor pe care omeneste le putem accesa deci, este, de fapt, un numar mic. Asta inseamna si ca, vrem nu vrem, avem valori comune cu alti oameni – de fapt, acest lucru este minunat, pentru ca ne poate aduce impreuna.
Totusi, desi putem avea aceleasi valori sau, cu alte cuvinte, dorim sa ajungem la acelasi rezultat, drumul pe care vrem sa-l urmam poate fi diferit.
Sa ne gandim la una dintre cele mai dorite stari, succesul: pentru cineva succesul poate inseamna sa aiba o casa mare, masina ultimul ragnet , o nevasta frumoasa si un cont considerabil in banca; pentru altul - succesul presupune un doctorat si un renume profesional, pentru altul sa calatoreasca prin toata lumea si sa incerce tot ceea ce omeneste se poate incerca, iar un al patrulea isi reprezinta succesul ca pe descoperirea de sine si obtinerea unei maturitati spirituale. Toti acesti oameni viseaza acelasi lucru, succesul in viata, dar parerea lor despre succes difera atat de mult…
Asta din cauza ca oamenii au convingeri diferite. Daca valorile sunt desemnate de niste substantive comune, convingerile noastre sunt formulate ca propozitii si aceste propozitii, adanc inradacinate in subconstientul noastru, sunt cele de care depinde, in final, calitatea vietii noastre.
Convingerile sau credintele sunt , de fapt, sugestii existente in subconstient. Ele au forma unor propozitii care exprima “parerea noastra despre” sanatate, relatii, bani, vreme, religie, dragoste, politica...orice subiect asupra caruia ne concentram atentia este evaluat prin prisma unor idei pe care le-am adunat de-a lungul timpului cu referire la acel aspect. “Viata e un dar divin”, “viata e frumoasa”, “viata e grea”, “viata e dura”, “viata e groaznica si nu merita traita” sunt diferite pareri pe care oameni diferiti le pot avea asupra aceluiasi lucru. Credintele sunt pentru minte precum programele – softul - pentru un calculator: de calitatea si competentele acestui program depind rezultatele pe care le poti obtine.
De aceea, dupa ce stii ce obiective si valori ai, urmeaza un pas esential: ce convingeri ai cu privire la ele?
In orice domeniu al vietii tale, oriunde si la orice ora, convingerile sunt cele definesc rezultatul: ori de cate ori avem o problema, in spatele ei putem descoperi una sau mai multe convingeri negative. Pentru ca, asa cum intuiesti, convingerile pot fi de doua feluri:
- pozitive - care te sustin, te ajuta sa progresezi, sa ai acces la resursele tale interioare.
- negative, limitatoare – aceste convingeri te fac sa te blochezi atunci cand dai de un obstacol sau chiar sa vezi obstacole acolo unde ele nu exista.
Credintele pozitive sunt de genul: “la orice problema exista o solutie”, “ma plac/ma accept asa cum sunt”, “sunt frumoasa”, “sunt desteapta”, “orice om are o parte buna, trebuie doar sa intru in contact cu ea”, “am o imunitate puternica” sau “imi pot creste imunitatea”.
Convingerile limitatoare suna fix invers : “sunt proasta”, “sunt urata”, “toate mi se intampla numai mie”, “oamenii sunt rai”, “n-am incredere in mine, pentru ca nu-s in stare de nimic ca lumea”, “sunt vulnerabila si ma imbolnavesc usor” etc .
In ceea ce priveste convingerile – formate pe parcursul vietii, pornind din copilarie – un lucru se dovedeste clar: sunt inca un mister, pentru ca nu le poti gasi “un sediu” undeva, prin creier. Dar consecintele lor sunt precise: ceea ce crezi, cu adevarat, aceea vei obtine, in final.
Daca vrei sa iti transformi viata in bine, sa fii fericita sau sa iti indeplinesti dorintele, trebuie sa ai convingeri care sa iti dea voie sa faci asta.
Pana saptamana viitoare, te invit, deci, sa incepi sa iti iei la analizat si sa iti constientizezi convingerile. Ce credinte ai cu privire la: tine insati, oameni, relatii, dragoste, sanatate, bani, cariera sau orice altceva? Fa-ti o lista si examineaza-o: daca ai o sumedenie de convingeri negative (“sunt ghinionista”, “oamenii sunt prosti”, “trebuie sa fac totul perfect”, “barbatii sunt niste porci”, “banii se castiga greu” si “sunt o femeie obosita si vreau sa ma lase toata lumea in pace”) atunci putem anticipa si intelege de ce nu iti traiesti viata cu placere. Intr-o asemenea situatie, este absolut necesar un “delete” al acestor convingeri. Ai nevoie de un ceva nou si bun – un suflu proaspat si revigorant.
Daca e sa fim atente…iti doresti relatii frumoase, haine frumoase, parfumuri fine – de ce nu ti-ai dori si o gandire de cea mai buna calitate? Gandirea constructiva este asemeni unei tinute elegante, sau chiar glamour, care te pune in valoare, te face stralucitoare si incantata de tine insati, te face increzatoare, puternica si, implicit, savuroasa...sau chiar irezistibila? :)