In urma unor ample cercetari desfasurate recent, oamenii de stiinta au confirmat ca asa-zisul "sindrom al inimii frante" este cat se poate de real, relateaza nytimes.com.
Potrivit studiului publicat in "Journal of the American Heart Association", riscul unui atac de cord este de 21 de ori mai crescut in ziua in care pierdem pe cineva drag. Cu timpul, sansele de a suferi de atac de cord scad, insa in prima luna dupa eveniment riscul este cu mult mai mare decat in mod normal. De exemplu, in prima saptamana dupa pierderea persoanei iubite riscul unui atac de cord s-a dovedit a fi de sase ori mai crescut decat in mod obisnuit, spune Elizabeth Mostofsky, sef al echipei de cercetare care s-a ocupat de acest studiu.
"Daca persoana indurerata se confrunta cu durere in piept n-ar trebui sa ignore simptomele, crezand ca este doar stresul de vina.", a declarat cercetatoarea.
Exista si alte studii care confirma faptul ca incidenta afectiunilor cardiace este mult mai mare in cazul pacientilor care sufera in urma pierderii sotului, a copilului sau a unei alte persoane apropiate, insa studiul realizat recent de cercetatorii americani este primul care se concentreaza asupra efectului imediat al unei astfel de traume. Cercetatorii au intervievat in jur de 2000 de oameni diagnosticati cu atac de cord si au verificat fisele medicale ale respondentilor, pentru a detecta probleme mai vechi in ceea ce priveste sanatatea sau afectiuni asemanatoare ale membrilor familiei.
In urma verificarilor, s-a ajuns la concluzia ca oamenii care au antecedente in acest sens au mai multe sanse de a suferi de atac de cord in conditiile date, dar nu este exclus ca si cei care au un istoric medical curat sa se confrunte cu astfel de probleme. Elizabeth Mostofsky a evidentiat faptul ca depresia, mania sau anxietatea provocate de pierderea unei persoane apropiate pot creste pulsul, tensiunea arteriala si riscul formarii unor cheaguri de sange. De aici rezulta, intr-adevar, ca socul emotional survenit in urma unui astfel de eveniment creste riscul unor probleme cardiace grave.
Vezi cum arata harta inimii unei femei!
Muzeul inimilor frante
Copiii care merg la cresa, predispusi afectiunilor de inima?