Lori Schade si Johnathan Sandberg de la Brigham Young University au urmarit obiceiurile a 276 de adulti cand vine vorba de trimiterea de SMS-uri. Dintre subiecti, 38% erau implicati itnr-o relatie serioasa, 46% erau logoditi si 16% erau casatoriti.
Terapeutul Lori Schade a declarat pentru U.S. News & World Report ca pacientii ii spun cat de puternice sunt mesajele. Specialistul sustine ca acestia ii arata mesajele si “simt emotia”.
Atat in cazul femeilor, cat si in cazul barbatilor, mesajele dragastoase trimise sunt strans legate de satisfactia in relatie, avand o greutate mai insemnata decat cele primite. Mesajele sunt utile si pentru intretinerea relatiei.
Cu toate acestea, autorii studiului atentioneaza ca mesajele sunt lipsite de elemente importante ale interactiunii desfasurate pe viu si pot duce la erori de comunicare.
“Mesajele text ingusteaza capacitatea de a vedea complexitatea unei persoane”, a dezvaluit Sandberg.
In plus, exista o serie de surse ale lipsei de satisfactie la nivel de comunicare prin SMS, ce duce la probleme in cazul interactiunii fata in fata.
Spre exemplu, mesajele trimise de femei in incercarea de a rezolva problemele in cuplu si de a tempera conflictele sunt strans legate de o calitate diminuata a relatiei.
Barbatii se simt si ei mai putin satisfacuti atunci cand sunt cei care trimit majoritatea mesajelor. La fel se intampla, insa, si atunci cand primesc mesaje prea des.
“Ne intrebam daca nu cumva asta inseamna ca barbatii se deconecteaza si inlocuiesc conversatiile pe viu cu mai multe mesaje. Poate ca pe masura ce se detaseaza de relatie, folosesc SMS-urile mai des pentru ca este o forma mai sigura de comunicare. Nu stim de ce, fiindca este doar o supozitie.”
Citeste si:
Reteta iubirii in ziua de azi - Dupa cate mesaje, telefoane si e-mailuri te indragostesti
Sexting-ul nu este o noutate - Istoria inedita a mesajelor cu tenta sexuala!