E clar, imi spun, trebuie sa fiu bolnava de ceva care favorizeaza cresterea in greutate. E posibil, fetelor, sa fie si asta o cauza, si anume conditia medicala, dar nu neaparat, existand cateva motive pe care probabil nu ti le-ai fi imaginat niciodata ca ar favoriza supraponderalitatea.
“Mi-a fugit somnul de pe geana!”
Cunosti vorba aceea binecunoscuta “somnul ingrasa”? Ei bine, nu dragele mele, se pare ca ultimele cercetari arata ca lipsa acestuia dauneaza grav siluetei. Si eu, care credeam ca lipsa somnului si oboseala isi pun amprenta pe corpul meu intr-un mod pozitiv pentru silueta si negativ pentru sanatate. In sensul ca nu de putine ori m-am surprins spunand ca am slabit datorita noptilor pierdute si oboselii acumulate. Se pare ca nu asta era cauza! Asta ma face sa ma intreb care era adevaratul motiv al pierderii mele in greutate?
Dar sa revenim pe “meleagurile” noastre si sa vedem care e explicatia kilogramelor in plus din perspectiva orelor reduse de somn. Cercetatorii spun ca functiile corpului nostru functioneaza la cote maxime atunci cand suntem odihnite. Atunci cand nu dormim suficient, corpul nostru trece printr-o stare de “stres” , iar din punct de vedere biologic, efectul este de depozitare a mai multa grasime., sustine Michelle May, autoarea cartii “Ce putem face cand dietele nu functioneaza?”.
De asemenea, cand esti nedormita, nu ai capacitatea sa controlezi nivelul de stres acumulat si s-ar putea sa gasesti in mancare un mod de a te relaxa sau un “aliat”. Lipsa somnului inseamna ora de culcare tarzie si acest lucru semnifica mese luate tarziu in noapte, deci calorii adaugate siluetei intr-un interval de timp in care organismul tau este in repaus in mod normal. Nu este benefic nici pentru silueta, nutritionistii recomandand ca ultima masa sa fie luata in general inainte cu 3 ore de a te culca sau nu mai tarziu de 6 seara., dar nici pentru sanatate, nefacand altceva decat sa “obligi” stomacul sa “lucreze” pe tura de noapte, cand in mod normal e in “repaus”. Ca sa nu mai spunem de consecintele de a doua zi, si anume simptome cum ar fi oboseala, nivel de energie scazut, iritabilitate si nervozitate.
Asa ca sfatul nostru este sa dormi 8 ore pe noapte, iar daca acest lucru ti-e imposibil acum dupa zeci de nopti in care nu ai dormit decat 3, 4 ore, un sfat bun este sa nu incerci sa integrezi deoadata cele 8 ore de somn, ci sa le iei “step by step” adaugand in fiecare noapte cate 15-30 minute in plus la orele de somn. Astfel, efortul nu va fi prea mare, iar efectele maxime, deoarece in cateva zile vei reusi sa “acoperi” cele 8 ore de somn obligatorii!"Imi inec stresul intr-o...ciocolata"
Stresul este "frate" cu somnul, mai exact cu lipsa lui, si are acelasi efect de ingrasare, atunci cand cota de stres ajunge la un nivel peste medie si se rasfrange, din pacate, asupra organismului. Da, fetelor, si eu ziceam ca stresul slabeste (ca efect secundar, pe langa efectele dezastruoase evident)! Mi-aduc aminte ca si cand ar fi fost ieri de perioada in care imi pregateam teza de licenta si in care pierdeam nopti, iar nivelul de stres era unul "indescifrabil" si in care am slabit vreo cateva kilograme ce-i drept! Aceleasi cuvinte imi ieseau cu o siguranta nonsalanta printre buze: "am slabit datorita oboselii si stresului de dinainte de licenta". Se pare ca nu e asa, din ceea ce spun specialistii!
Care e explicatia lor? Nervozitatea si oboseala cauzate de stres sunt rezultate ale infuziei de substante toxice in fluxul sangvin. Stresul saraceste organismul de substante nutritive, degradeaza functia digestiva si incetineste metabolismul, ceea ce duce la cresterea in greutate.
Acelasi lucru il subliniaza si nutritionistul nostru, sustinand ca nu stresul propriu-zis ingrasa, ci efectele pe care acesta le are asupra metabolismului si organismului in general. Vera accentueaza un lucru extrem de interesant si observabil cu ochiul liber, sustinand ca de multe ori stresul ne face sa ne alinam "suferinta" intr-un fast-food, mai exact in alimentatia proasta si "gustoasa" care ne "binedispune". Din pacate si acesta este un efect al stresului care duce la supraponderalitate. Nu de putine ori aud in stanga si in dreapta "ma duc sa mananc ceva, sunt stresata", "vreau o ciocolata, caci sunt stresata" si alte astfel de "argumente", nejustificate pana la urma.
Pubertate, sarcina, menopauza…misterul de a fi femeie
Acestea sunt etape ale vietii in care corpul nostru sufera cele mai mari transformari, printre care si cele legate de greutate. La pubertate incep transformarile corpului nostru, pregatindu-ne intr-un fel sau altul pentru viata de adult. Aici schimbarile sunt multiple, iar cele legate de greutate apar, dar nu sunt definitorii, ele putandu-se corecta in timp.
Acelasi lucru de intampla si cu sarcina. Avem noi femeile, acest dar minunat de a oferi viata, o traire unica, cum alta nu mai exista pe pamant. E o perioada frumoasa, plina de experiente si de "mister" pana la urma, iar cresterea in greutate este inevitabila. Am cunoscut multe femei si am trait alaturi de ele parcursul intregii sarcini, iar ceea ce am observat a fost ca greutatea, si kilogramele in plus erau ultimul lucru care le preocupa. Erau atat de acaparate de ceea ce inseamna sa dai viata unui suflet, si de dezvoltarea lui in interiorul corpului lor, de trairile inedite pe care le resimteau, astfel ca transformarea corpului devenise insignifianta, un lucru usor de neglijat.
Din pacate, lucurile se schimba dupa nastere, cand ele nu mai pot gasi "refugiul" kilogramelor in plus in bebelus, care de acum nu mai face parte din corpul lor, ci din viata lor, iar greutatea nu mai este un lucru de neglijat, mai ales daca ea creste constant.
Un alt factor al cresterii in greutate ar fi si menopauza. Si aceasta perioada este plina de transformari mai mult sau mai putin vizibile, in functie de structura fiecarei femei in parte. De ce te ingrasi la menopauza? Mentinerea siluetei sau ingrasarea "atarna" foarte mult pe umerii ficatului. In perioada menopauzei, ficatul trebuie sa functioneze la capacitate maxima, deoarece de acum, el furnizeaza energia vitala tuturor sistemelor organice , ajuta la reglarea digestiei, la eliminarea toxinelor si a reziduurile, imbunatateste metabolismul, aspecte fara de care ne ingrasam.
Iar pentru buna functionare a ficatului avem nevoie de hrana sanatoasa, de miscare si de odihna suficienta. Vera Daghie sustine ca intr-adevar pubertatea, sarcina si menopauza sunt etape delicate in viata noastra, dar acest lucru nu inseamna ca nu putem sa trecem peste ele cu tact, rabdare si perseverenta. Este mult mai greu, dar in final merita, sustine specialistul. Si pana la urma toate problemele enumerate anterior au ca fundament alimentatia, cea deficitara mai exact. Vera sustine ca alimentatia nu trebuie vazuta intr-un mod negativist, e suficient doar sa ne hranim inteligent, sa contientizam in mare ceea ce ingurgitam cu adevarat la fiecare masa si sa avem minime notiuni despre corpul nostru.
"Au, ma doare!"
Un factor important care trebuie luat in seama in privinta kilogramelor in plus atunci cand celelalte solutii nu au dat roade este conditia medicala. Este foarte posibil ca nefunctionarea anumitor organe sau starea generala de sanatate sa favorizeze cresterea in greutate. In aceasta situatie, atunci cand vezi ca alte metode nu reusesc sa iasa victorioase in lupta cu kilogramele, consultarea unui medic si realizarea unor analize amanuntite sunt obligatorii.
De asemenea, avem tendinta de a lua medicamente "dupa ureche" si de a fi proprii nostri medici in lupta cu anumite afectiuni fiziologice, acestea putand avea ca reactie adversa kilogramele in plus.
"Slabesti rapid 5 kg in 3 zile!"
Armele cu care luptati in razboiul declarat kilogramelor in plus se pot intoarce impotriva voastra inmultit! Chiar daca suna bine "cura de slabire rapida" si abia astepti rezultatele pe care le preconizeaza, s-ar putea sa ai parte de o surpriza si de o dieta de…ingrasare. Vorbim de binecunoscutul efect yo-yo, un efect periculos in opinia nutritionistului nostru, deoarece nu poti scapa usor de el si reprezinta una dintre cauzele frecvente ale obezitatii, dezechilibrelor hormonale, anorexiei si/sau bulimiei.
Suntem bucuroase ca slabim 4-5 kg in aceste tipuri de diete "minune", pentru a capata apoi 10 kg pe care le dam jos cu efort si rabdare indelungate si chinuitoare de multe ori. De aceea, Vera Daghie ne face cunostinta si cu arma care anihileaza complet supraponderalitatea si obezitatea, si anume echilibrul in tot si in toate! Un cuvant simplu si atotputernic, un principiu usor de respectat, deoarece nu presupune neaparat restrictii, ci mai degraba cumpatare, stabilitate, organizare!
Te-ai confruntat vreodata cu astfel de "simptome"? Au avut un efect negativ asupra ta? Spune-ne mai multe lucruri pe forum.