Ne rusinam cu cicatricea ramasa de la cezariana, ne gandim ca sanilor micuti le-ar sta mai bine acoperiti cu un sutien dantelat in timpul sexului, ne facem griji pentru colaceii de pe burta si ne gandim ca nu putem sta intr-o anumita pozitie in fata celui pe care il iubim, pentru ca ne-ar dezavantaja total. Alegem constient sa ne acoperim cu rusine, in loc sa invatam sa ne acoperim cu dragoste.
Colaceii impiedica o viata de cuplu sanatoasa?
Un studiu din luna mai a acestui an, citat de ziarul The Sun in data de 9 mai 2009 si realizat de editia britanica a revistei Cosmopolitan, a aratat faptul ca asa numitele manere ale dragostei (love handles) fac ca viata sexuala a britanicilor sa fie mai proasta.
Peste 2000 de barbati si femei au fost intrebati despre felul in care isi percep sexualitatea in raport cu propriul corp. 61% dintre femei au spus ca sunt ingrijorate de felul in care le arata abdomenul, in timp ce mai mult de o femeie din 10 este nemultumita de sanii sau/si fundul sau.
O femeie din trei este ingrijorata de partile mai moi care tresalta in timpul partidelor de sex, asa ca evita o multitudine de pozitii sexuale pentru a evita acele situatii. La randul lor, 9 din 10 barbati au spus ca nu ar lasa ca felul in care arata sa ii impiedice sa faca sex, cu toate ca sunt uneori deranjati de burta.
Iata ce spunea o femeie pe un forum: "Sa il leg la ochi sau sa nu ma mai dezbrac niciodata? Am slabit mult si acum sanii mi s-au lasat. Cu toate astea, vreau sa fac sex din nou. Cand eram mai tanara celulita sau burtica nu ma deranjau nicio clipa. Eram energica, experimentam si ma simteam bine alaturi de partenerul meu. Acum, sanii mei sunt saci lasati -din anumite unghiuri seamana cu pielea ridata a unui scrot- si sfarcurile sunt indreptate in jos. Nu-mi permit chirurgie estetica si nu stiu cum as putea evita sa imi expun corpul."
In privinta corpului tau, exista cateva intrebari pe care ar fi bine sa ti le pui:
- iti petreci o mare parte din timp incercand sa repari, cosmetizezi sau sa ascunzi anumite parti ale corpului tau?
- simti ca felul in care arati iti impiedica anumite activitati -ca de pilda sexul- sau te impiedica sa te bucuri suta la suta de viata ta?
- dificultatile in a-ti accepta propriul corp te fac sa fii nemultumita de propria ta valoare?
Daca ai raspuns afirmativ la aceste intrebari, ar fi cazul sa realizezi ca ceea ce te impiedica sa te bucuri de propria sexualitate si de o viata de cuplu implinita este felul in care iti percepi propria imagine de sine si faptul ca nu ai invatat sa te impaci cu ea.
Specialistii au descoperit ca neputinta de a te detasa de felul in care iti arata propriul corp in timpul actului sexual si imaginarea continua a felului in care arati ar putea consitui un adevarat blocaj din punct de vedere psihologic. Gandindu-te in continuu la cat de atractiva sau lipsita de atractivitate esti sau incercand diferite manevre pentru a-ti ascunde portiunile sau zonele de care nu esti multumita, vei ajunge sa eviti atingerile sau mangaierile omului de langa tine si asta va face ca sexul sa devina un ritual de evitare, si nu un ritual de dragoste. Si, spune Thomas Cash in cartea sa "The Body Image Workbook", "sa inchizi lumina si sa iti ascunzi corpul in intuneric poate fi similar cu a inchide "lumina" propriei tale placeri."
In 1991 a fost condus un studiu de catre Jill Hangen si Thomas Cash despre imaginea de sine si felul in care afecteaza viata sexuala a femeilor. Au comparat 50 de femei care erau extrem de constiente de felul in care aratau in timpul actului sexual cu 50 de femei care nu avea niciun fel de complex. Femeile cu imagine proasta de sine aveau orgasm in procent de pana la 42% din partidele de sex, in timp ce femeile mai putin constiente de imaginea lor fizica au avut orgasm in 72 la suta din cazuri.
Experienta...un motiv de jena?
Ne laudam barbatii atunci cand au multa experienta sexuala, pentru ca asta implica automat -credem noi- faptul ca sunt mai buni la pat. In schimb, noi suntem jenate de fiecare data cand vine vorba de o experienta anterioara celui cu care ne iubim acum. Ne e jena sa recunoastem ca am mai iubit, ca am mai invatat unele lucruri sau ca am ajuns sa descoperim -experimentand sau nu- faptul ca ne place un anumit lucru si ne oripileaza sau lasa rece un altul.
Departe de mine gandul de a pleda pentru o expunere a tuturor experientelor amoroase din trecut. Dar nu cred ca e firesc nici sa fii "aproape virgina" la inceputul fiecarei relatii. O atitudine fireasca, relaxata, e cea mai sanatoasa: nu e necesar nici sa te lauzi sau sa incerci sa ii detaliezi toate experientele tale erotice, dar nici sa negi existenta povestilor trecute.