Rețetele cu conținut ridicat de lichide pot ajuta la nivelul de hidratare. Supele sunt indicate în zilele călduroase. De asemenea, roșiile, castraveții, ardeii iuți, broccoli au un conținut scăzut în calorii și conțin multă apă. De asemenea, pepenele galben, fructele de pădure și laptele de cocos potolesc setea.
Înghețata nu este preferabil să o consumăm în zilele caniculare. Mâncarea și băuturile reci pot oferi un efect de răcire inițial, dar este de scurtă durată. Consumul de alimente reci duce, de fapt, la o creștere a temperaturii corpului, deoarece procesul de digestie generează căldură.
De obicei, pierdem între doi și doi litri și jumătate de lichid pe zi prin transpirație, respirație, urină și fecale. Deci, în zilele obișnuite, ar trebui să bem aproximativ șase – opt pahare de apă sau alt lichid hidratant, conform NHS.
Pe caniculă, starea de disconfort crește și pot apărea diverse manifestări: apar așa-numitele crampe musculare de căldură, epuizarea și chiar leșinul.
Căldura excesivă poate afecta, de asemenea, starea mentală și performanța cognitivă. Unele persoane pot deveni irascibile sau pot avea dificultăți de concentrare, potrivit Adevărul.ro.
Alimentele grase și grele sunt o povară suplimentară pentru sistemul digestiv și pot duce la o senzație de disconfort. Evitați alimentele prăjite și alimentele bogate în grăsimi saturate, mezelurile. Optați proteine slabe, cum ar fi peștele sau carnea de pui.