Cu aceste alimente specifice toamnei poti crea feluri de mancare deosebite si delicioare, ca sa nu mai spunem de faptul ca acestea iti ofera diferite beneficii pentru sanatate.
Iata care sunt alimentele de toamna in care se gasesc antioxidanti, nutrienti, vitamine si minerale, care joaca un rol cheie in sanatatea oaselor si inimii, dar in acelasi timp ajuta si la functia sistemului imunitar si nervos.
1. Merele: sunt cele mai bune dintre cele mai bune. Le poti folosi in aproape tot felul de deserturi, inclusiv placinte, tarte sau gustarele, sau, o idee si mai buna, in salate. Cand folosesti mere pentru crearea unei mese consistente, a unor deserturi sau pur si simplu a unei gustari delicioase, iti asiguri de fapt organismul in ceea ce priveste doza de vitamine si nutrienti.
2. Dovleacul: este alimentul "trebuie sa il am in bucatarie" si nu se foloseste doar pentru decor de Halloween. Dovleacul este un aliment foarte sanatos, nu contine foarte multe calorii, ba chiar ajuta la pierderea in greutate sau mentinerea acesteia. Acesta este bogat in fibre, vitamine si minerale, dar contine si beta-caroten si antioxidanti. Cea mai indicata reteta in care poti folosi dovleacul este placinta cu dovleac.
3. Stugurii: atat rosii cat si negri sunt vedetele sezonului. Acestia ajuta la functionarea corecta a vaselor de sange si te scapa de stres sau inflamatii. Poti sa ii consumi pur si simplu ca o masa, sau poti sa-ti faci un compot delicios din ei.
4. Dovleacul placintar: este incredibil de gustos si bogat in nutrienti. O portie de dovleac placintar copt contine 214% din necesarul de vitamina A pentru organism si asigura o treime din necesarul zilnic de vitamina C. Nu contine mai mult de 80 de calorii pe suta de grame si poti face cu el, dupa cum ii spune si numele, placinte.
5. Ridichile: sunt cele mai gustoase pe timpul toamnei si cu siguranta trebuie sa le incluzi in alimentatie, intrucat au o aroma deosebita in special in salate. Daca nu stiai, din ridichi poti face o supa delicioasa.
6. Varza de Bruxelles: este un alt aliment al toamnei pe care ar trebui sa il mananci foarte des. Potrivit "Women's Health", varza de Bruxelles contine o cantitate mare de fier, care iti ajuta organismul sa formeze celulele rosii. De asemenea, aceasta leguma este foarte buna pentru sanatatea oaselor, datorita vitaminei K. Vitamina C este ragasita si ea in acest aliment si iti intareste sistemul imunitar.
7. Perele: nu doar ca au un gust bun, dar sunt si foarte sanatoase pentru organism. Sunt bogate in vitamina C si cupru, care ajuta la prevenirea cancerului, iar fiecare portie aduce un aport organismului de 4 g de fibra. Perele sunt foarte gustoase ca desert, dar si coapte sub diferite moduri.
Cum sa-ti determini copilul sa manance tot din farfurie
Invata de la nutritionisti: 8 strategii care iti pun pofta in cui