In jurul varstei de 15 luni, este ideal sa alegi pentru cel mic carti usor de manipulat, dar greu de dezmembrat, fiindca va fi tentat sa vada ce se intampla daca trage de pagini sau de coperta. In plus, textul trebuie sa fie putin, iar ilustratiile mari, clare si colorate sa predomine.
Alege-le pe cele care ridica probleme simple si functioneaza pe sistemul intrebari-raspunsuri - "Unde s-a pierdut cutu?", "Ce face vacuta?" sau "Unde e mami?".
Apoi, daca vezi ca bebe si-a pierdut interesul pentru un anumit subiect, alege alta carticica, poate una cu versuri haioase si nu te supara daca micutul tau isi doreste sa ajute la imbogatirea ilustratiilor. Cartile sunt obiecte utilitare, nu de muzeu!
In cazul in care, la un moment dat, nu e interesat deloc de carti, incearca alta perioada a zilei. Inainte de culcare sau poate inaintea unui pui de somn din timpul zilei ar fi variantele ideale. Poti fi sigura ca asa va adormi mult mai usor. Pentru ca, nu-i asa, nu este deloc o coincidenta ca atatea povesti celebre pentru copii au cate un personaj adormit repede – a se nota, de pilda, "Peter Pan", "Alice in Tara Minunilor", "Oli inchide ochii" si cate mai cate altele asemenea.
Si inca ceva, nu te ingrijora daca se fixeaza pe o anumita poveste pe care vrea parca sa o asculte la nesfarsit. Repetitia e mama invataturii. In plus, familiaritatea povestii, sentimentul de "aha, stiam ca asta se va intampla!" este nespus de linistitor pentru copiii de aceasta varsta.