Sunt sigura ca fructele nu sunt singura optiune de "ceva dulce" atunci cand tinem o dieta. Personal imi plac fructele, nu toate ce-i drept, dar pot sa zic ca am din ce alege atunci cand vreau sa le consum. Problema este atunci cand vine vorba de "larg consum", cand suntem "nevoite" sa mancam fructe zi de zi, sau mai rau, sa le consideram pe o perioada nedeterminata (zile, luni, sau ani) singurul nostru desert. Oricat ti-ar placea fructele si ai incerca sa le diversifici, ajungi intr-un punct in care incepi sa le "detesti" chiar.
Am vorbit cu nutritionistul nostru Serban Damian, iar vestile sunt bune. Avem din ce alege pentru o dieta perfecta si un corp pe masura. Care este "reteta"? Cateva dulciuri mai putin calorice, autocontrol si imaginatie! Hai sa vedem cum!
Batoane de cereale
Initial m-am gandit la batoanele de slabit per ansamblu, iar intrebarea mea catre nutritionist s-a indreptat in aceasta directie, insa nu mica mi-a fost mirarea sa aud ca nu toate batoanele de slabit sunt recomandate in dieta, si mi-a dat ca exemplu un celebru baton, care din pacate contine margarina vegetala, care ingrasa si nu e nici prea sanatoasa.
Insa specialistul ne-a recomandat batoanele din cereale, sunt mai proteice si contin in jur de 90 kcal, deci tocmai bune de o gustare dulce. Si va spun din exeprienta ca acelea din cereale sunt mult mai gustoase si mai variate, unele continand si fructe.
Ciocolata neagra
Ciocolata este dusmanul de moarte al dietei, dar poate mai avem o speranta in ciocolata neagra cu un continut mare de cacao.
Exista ciocolate negre cu 55%, 65% sau chiar 80% continut de cacao. Nutritionistul ne spune ca acest tip de ciocolata este o varianta de gustare, in primul rand pentru ca este mai sanatoasa, dar ca diferenta calorica nu este foarte mare intre ea si ciocolata normala. Totusi, diferenta exista, deoarece cu cat continutul de cacao e mai mare, cu atat zaharul este mai putin, si deci caloriile scad.
Totusi, nutritionistul recomanda prudenta, si nu abundenta! Nu trebuie sa mananci o ciocolata intreaga doar pentru ca are mai multa cacao. Diferenta pe care o apreciaza Serban Damian cand vine vorba de consum este de 4 bucatele odata in loc de 3.
Iaurturi cu fructe
Pana la urma si aici vorbim tot despre fructe, dar totusi parca e altceva. Eu savurez mai cu placere un iaurt cu fructe (cu capsuni in special), decat un fruct propriu-zis.
De aceea poate fi considerat un desert delicios, plus ca il poti transforma foarte simplu in inghetata.
L-am "interogat" pe specialistul nostru si cu privire la aceasta gustare, iar raspunsul a fost un pic ambiguu, in sensul in care ideea in sine de a manca un iaurt cu fructe nu este rea si nici nu afecteaza silueta daca mananci un iaurt de fructe pe zi, insa ceea ce contine el e un pic indoielnic, pentru ca toate firmele promoveaza ideea ca sunt naturale 100%, dar nu poti fi sigura. Pot exista tot soiul de conservanti, coloranti sau aditivi care nu numai ca nu sunt buni in dieta, dar afecteaza si sanatatea.
Poate cel mai bine este sa iti prepari tu acasa o astfel de gustare, cumparandu-ti un iaurt simplu, degresat sau cu mai putine grasimi in care sa pui fructele tale preferate. Macar stii ca nu ai pus nimic "artificial" in el si nu ai pentru ce te ingrijora.
Dulciurile dietetice
L-am intrebat pe specialist si despre dulciurile de dieta cum mai sunt ele denumite, pornind de la un gand care mi-a ramas impregnat de foarte mult timp. Am auzit-o la un moment dat pe Monica Columbeanu, dupa nastere, sustinand ca a slabit si totusi nu s-a abtinut de la prajituri. Devenise interesant, si am ascultat-o cu atentie cum a spus ca un laborator, caruia nu i-a spus numele, i-a preparat mai multe tipuri de dulciuri care sa se plieze pe dieta pe care o tinea.
L-am intrebat si pe nutritionistul nostru despre aceste tipuri de dulciuri dietetice, iar el mi-a zis ca intr-adevar, daca stii un laborator bun care sa respecte exact retetele si poti sa fii sigura ca sunt intr-adevar dietetice este o solutie, daca nu, mai bine eviti aceasta varianta, pentru ca nu lista de ingrediente poate fi ambigua si nu tocmai sanatoasa.
Fructele… reinventate!
Nu uita nici de "renegatele" fructe, de care te-ai saturat. Poti sa le reinventezi in mai multe feluri, nu trebuie sa le mananci simple:
- salata de fructe (incearca sa combini cat mai multe fructe pentru un gust mai bun);
-cocktail de fructe (fa-ti propriul tau cocktail din fructele tale preferate);
-cocktail-ul de mai sus il poti transforma in shake adaugandu-i putin lapte, evident degresat;
-si iaurtul combinat cu fructe poate fi savurat cu aceeasi placere a unui desert;
-de asemenea adauga fructele in micul dejun, in cerealele cu lapte.
Doctorul Serban Damian atentioneaza ca nu este bine nici sa exageram, cum se face de obicei, si sa ajungem la extreme in care nu ai voie sa consumi absolut nimic in afara dietei sau sa schimbi ceva, pentru ca dai peste cap dieta.
El ne spune ca o persoana supraponderala, dar nu ajungand la limita obezitatii, poate sa deguste un pic din toate. Dupa un anumit timp de la inceputul dietei, cand rutina legata de aceasta s-a "instalat" deja in stilul de viata, o persoana normala paote sa guste si o lingurita de tort sau de prajitura, si ciocolata, cu conditia sa se opreasca la doua lingurite cel mult. Si sunt toate sansele ca o astfel de persoana sa reuseasca sa se autocontroleze in privinta portionarii.
Insa in cazul persoanelor supraponderale, la limita obezitatii, sau chiar obeze, acest lucru nu este recomandat, pentru ca este foarte posibil ca o astfel de persoana sa cada in capcana tentatiei de a manca toata prajitura sau intreaga felie de tort. Astfel de persoane nu reusesc sa se stapaneasca, si deci recomandarea este sa se abtina cat pot de mult.
Deci daca aveti grija mai ales la cantitate, puteti sa va rasfatati cu cate un pic din fiecare dulce. Plus ca aveti ca atu si cateva alte gustari care reusesc asa cum spuneam la inceputul articolului sa va "indulceasca" viata mai ceva decat fructele.
Tu stii dulciuri care nu ne ruineaza dieta? Mai ofera-mi si tu ponturi in aceasta privinta pe forum.