Aruncă o privire mai atentă la părul tău. Starea şuviţelor tale ar putea să îţi ofere o perspectivă mai amplă asupra a ceea ce se întâmplă în corpul tău – de la probleme psihologice, până la maladii fizice.
Iar o astfel de analiză mai atentă a podoabei tale capilare poate fi un lucru valoros, deoarece aşa vei identifica problemele şi vei căuta ajutor de specialiate pentru a împiedica înrăutăţirea lor. Dacă şi tu simţi că părul tău a luat-o "razna" în ultima perioadă, cele câteva cauze de mai jos ar putea fi de vină.
1. Eşti perfecţionistă
O tendinţă de a te trage (la propriu) de păr, de gene sau sprâncene atunci când eşti stresată poate semnala o personalitate perfecţionistă, sugerează un studiu canadian publicat în "Journal of Behavioral Therapy and Experimental Psychiatry". Cercetătorii explică trasul de păr în felul următor: atunci când nu îţi îndeplineşti standardele incredibil de înalte, trasul de păr poate fi un modalitate de a atenua frustrarea şi a nemulţumirea.
Dar această tactică de a face faţă vieţii merge pe un teren ceva mai profund decât perfecţionismul – este o tulburare compulsivă cunoscută sub numele de tricotilomanie, şi dacă tu suferi de ea, psihoterapia cognitiv-comportamentală te poate ajuta.
2. Treci printr-o perioadă extrem de stresantă
Este normal să îţi cadă între 80 şi 100 de fire de păr pe zi, spune dermatologul şi psihiatrul Dr. Amy Wechsle. Dar dacă ţi se pare că pierzi mai multe fire de păr decât este normal pentru tine, căderea părului ar putea fi un semn de "telogen effluvium", o perioadă de subţiere a părului (proces total reversibil) cauzată de factori psihologici şi fizici de stres, cum ar fi o boală, sarcina sau o perioadă de depresie.
Ideea este că această schimbare nu este observată, de cele mai multe ori, decât după 3 sau 6 luni de la eveniment – aşa că este greu să asociezi cauza adevărată cu căderea părului.
Nu trebuie să intri în panică: părul tău va creşte la loc, de la sine. Specialiştii americani sugerează să te concentrezi pe starea generală de sănătate: dormi 7 ore şi jumătate – până la 8 ore pe noapte, fă activităţi care alungă stresul şi ia biotină pentru a stimula creşterea părului.
3. Mănânci prea mult junk food
Dacă părul tău arată destul de fragil, lipsit de strălucire sau se subţiază, poate că este timpul să regândeşti preparatele pe care ţi le pui în farfurie. Când vine vorba de un păr sănătos, dieta ta generală este extrem de importantă, spune Wendy Bazilian, autoarea cărţii "The SuperFoods Rx Diet".
Dacă ai o dietă cu multe alimente procesate, orice nutrienţi pe care îi obţii astfel sunt redirecţionaţi către funcţiile cruciale ale corpului tău, cum ar fi inima şi alte organe. Părul tău nu va deveni fragil şi tern după ce ai mâncat un burger şi o porţie de cartofi prăjiţi, dar în timp, şuviţele tale de păr pot suferi din cauza lipsei nutrienţilor.
Pentru a preveni căderea şi subţierea părului, specialiştii recomandă să ai o dietă consistentă şi bazată pe alimente integrale şi nu pe alimente procesate. În plus, alege preparate pline de culoare – iar aici intervin fructele şi legumele. Ele îi vor oferi părului tău nutrienţii de care are nevoie pentru a fi sănătos.
4. Nu mănânci suficiente grăsimi
Dacă ai redus recent grăsimile din dieta ta (sau ai renunţat complet la grăsimi) în speranţa că vei pierde în greutate, părul tău ar putea să răspundă la această acţiune, devenind destul de fragil şi subţire, casant, tern.
Grăsimile din alimentaţie nu doar că pot contribui la sănătatea părului tău, dar îţi ajută şi corpul să absoarbă nutrienţi esenţiali, solubili în grăsimi, cum ar fi vitamina D, care a fost asociată cu căderea părului la femeile care nu se bucură de o cantitate suficientă din această vitamină.
Din fericire, pentru a preveni căderea părului, poţi să mănânci grăsimi şi să fii şi sănătoasă – dacă alegi grăsimile corespunzătoare. Concentrează-te pe consumul de alimente bogate în acizi graşi Omega-3 şi grăsimi mononesaturate. Consumă peşte gras, avocado, ciocolată neagră şi ulei de măsline.
5. Ai un risc de a te confrunta cu probleme dentare
Ciudat, dar adevărat. Un studiu publicat în "Journal of Clinical Investigation" a scos la iveală că oamenii care au tulburări la nivelul părului (cum ar fi sindromul de degenerescenţă foliculară, când îţi poţi scoate cu uşurinţă firul de păr) ca urmare a mutaţiilor unei proteine importante din păr, keratina, sunt mult mai predispuşi la carii.
Iată de ce: keratina este, în aceeaşi măsură, un element-cheie în formarea smalţului dentar, aşa că problemele cu această proteină au ca rezultat o suprafaţă mai moale care are o perioadă mai dificilă atunci când trebuie să facă faţă bacteriilor care degradează dinţii.
Deşi nu poţi schimba nimic la nivel genetic, dacă ai o boală sau tulburare cunoscută a părului, ar ajuta foarte mult dacă ai avea grijă şi de igiena ta orală (de pildă, foloseşte aţa dentară zilnic şi mergi regulat la medicul dentist). Sursa.