Este normal să ai emoții în unele situații sociale. De exemplu, o întâlnire importantă îți poate provoca senzația de fluturi în stomac. Însă tulburarea de anxietate socială, numită și fobie socială, este anxietatea intensă sau teama de a fi judecat, evaluat negativ sau respins într-o situație socială sau de performanță.
Cum recunoști anxietatea socială?
Persoanele cu tulburare de anxietate socială pot să-și facă griji că acționează greșit și că vor fi privite ca proaste, incomode sau plictisitoare. Drept urmare, evită adesea situațiile sociale, iar când o situație nu poate fi evitată, experimentează anxietate și stres semnificativ.
Mulți oameni cu tulburare de anxietate socială se confruntă, de asemenea, cu simptome fizice puternice, cum ar fi ritm cardiac accelerat, greață și transpirație și pot experimenta atacuri în toată regula atunci când se confruntă cu o situație neobișnuită.
Deși recunosc că frica lor este excesivă este nerezonabilă, persoanele cu tulburare de anxietate socială se simt adesea neputincioase împotriva anxietății lor.
Vârsta medie de debut a tulburării de anxietate socială este în perioada adolescenței. Deși persoanele diagnosticate cu tulburare de anxietate socială raportează de obicei timiditate extremă în copilărie, este important de reținut că această tulburare nu este pur și simplu timiditate. Diferența între timiditate normală și anxietate socială este dată de severitatea și persistența simptomelor care se manifestă.
Tulburarea de anxietate socială poate face ravagii în viețile celor care suferă. Consecințele pot fi devastatoare, indivizii care suferă de aceasta fiind mai susceptibili de a fi singuri, de a atinge niveluri mai scăzute de educație, și de a se îndrepta și spre alte afecțiuni precum depresia, abuzul de droguri și alcool. În general, un individ care suferă de anxietate socială are puțini oameni în jurul său și un istoric de muncă neregulat.
Cum tratezi anxietatea socială?
Anxietatea socială provine, de obicei, dintr-o anumită traumă ascunsă, inconștientă, și având în vedere că este o problemă care provine din subconștientul tău, eforturile tale conștiente de a lupta împotriva situației pot eșua cu ușurință. Asta nu va face decât să îți scadă și mai mult încrederea de sine.
Hipnoza este modalitatea perfectă de a te expune într-un mod sigur și relaxat într-o situație pe care o eviți.
Anxietatea socială este un comportament învățat. Nu te-ai născut cu această reacție; la un moment dat în viața ta s-a întâmplat ceva care a provocat mintea să gândească și să acționeze în acest fel. Cu toate acestea, poți ‘’ învăța mintea să gândească șă să acționeze într-un mod complet diferit folosind hipnoza clinica.
Hipnoterapia te ajută să îți schimbi sistemul de credințe și legăturile adânci care îți afectează viața. Îți poate stimula stima de sine și crește încrederea, ceea ce va duce la schimbarea atitudinii față de tine dar și față de ceilalți. Te ajută să te relaxezi și să anulezi disconfortul fizic pe care îl simți când intri în contact cu alte persoane. De fapt, hipnoza te ajută să ajungi la baza problemei și este cel mai eficient mod prin care îți poți gestiona anxietatea socială.
Gândește-te doar la cât de bine te vei simți când vei reuși să calmezi neliniștea și gândurile negative care te fac să te simți anxios sau înspăimântat în situații sociale. Gândește-te cum te vei simți după ce vei îndepărta stilul de viață distructiv și-l vei înlocui cu un model pozitiv și constructiv.