Majoritatea cazurilor de leucemie mieloida cronica apar la adulti, dar apare foarte rar si la copii. Acum 15 ani, leucemia mieloida cronica era considerata o boala letala pentru majoritatea pacientilor. Astazi, daca pacientii sunt tratati eficient cu medicamentele recomandate, ei pot avea o durata a vietii similara cu a populatiei generale.
"Aceasta forma de cancer rar face parte din mai multe boli mieloproliferative cronice si se manifesta prin cresterea nivelului globulelor albe in sange. Este o boala speciala, selectionata din grupul de cancere si este definita prin prezenta cromozomului Philadelphia. Acest cromozom este cauza bolii si apare din imbinarea a doi cromozomi, 9 si 22", a explicat conf. dr. Horia Bumbea in cadrul unui eveniment organizat de Asociatia Romana de Cancere Rare.
Efectul Angelina - Cum a inspirat actrita milioane de femei
Potrivit specialistului, leucemia mieloida cronica are urmatoarele manifestari clinice: astenie fizica; scadere ponderala; anorexie, satietate precoce, disconfort abdominal; febra, transpiratii, dureri osoase; manifestari respiratorii, neurologice in forme hiperleucocitare.
"Majoritatea pacientilor se confrunta cu simptome precum oboseala fizica, scaderea ponderala, febra, transpiratii. Insa 30% dintre pacienti sunt asimptomatici, adica nu prezinta aceste simptome. Dar cresterea splinei este frecventa in aceasta boala", a adaugat conf. dr. Horia Bumbea.
Un ingredient din pasta de dinti sporeste riscul de cancer
Fara tratament, boala urmeaza trei faze clinice: 1) initial faza cronica (o durata cuprinsa intre 3 si 5 ani); 2) faza accelerata (o durata cuprinsa intre 3 si 18 luni); 3) puseu blastic (supravietuire intre 3 si 6 luni). Insa nu toti pacientii respecta ordinea faza cronica-faza accelerata-puseu blastic.
Alte lucruri esentiale pe care trebuie sa le stii despre leucemia mieloida cronica:
* LMC apare in maduva osoasa; in caz de leucemie mieloida cronica, maduva osoasa produce prea multe leucocite.
* Cel mai frecvent, boala apare la persoanele cu varste cuprinse intre 50 si 60 de ani.
* Aceasta forma de cancer este destul de rara, afectand mai putin de 2 persoane din 100.000 pe an.
* Comparativ cu alte tipuri de cancer, daca este tratata in mod adecvat, leucemia mieloida cronica are o rata de supravietuire mult mai mare.
* Leucemia mieloida cronica este cauzata de un schimb intre doua parti de ADN de pe doi cromozomi (numarul 22 si numarul 9); acestea se desprind si se ataseaza una de cealalta pentru a crea o noua gena pe cromozomul 22, cunoscut si sub numele de cromozomul Philadelphia.
* La tineri, leucemia mieloida cronica este diagnosticata mai tarziu, dat fiind faptul ca acestia merg mai rar la doctor.
* Este o boala care are o modificare genetica clara si poate fi atacata prin medicamente. Prin tratamentul corespunzator, se schimba evolutia bolii.
* Diagnosticul la timp este extrem de important; este nevoie de o analiza curenta de sange (hemograma), dar si de analize de inalta performanta, iar tratamentul revine in sarcina medicului curant.
Care sunt statisticile referitoare la tara noastra
Potrivit Asociatiei Romane de Cancere Rare - ARCrare, institutie care reprezinta pacientii cu forme rare de cancer din tara noastra, aproximativ 1300 de pacienti cu LMC si se gasesc in tratament cu diverse medicamente. Iar la nivel mondial, un subiect important pentru pacientii cu aceasta boala este cel al introducerii unor medicatii diverse in tratamentul LMC, acest lucru fiind in prezent posibil si in tara noastra.
Citeste si: Vindecata de leucemie - Vaccinul-minune contine o doza cat pentru 10 milioane de oameni
VIDEO! Batman pentru o zi: dorinta unui copil devine realitate